Skocz do zawartości

[Manetki] Shimano sl-r440 - jaka to grupa?

morfeusz1805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mogę znaleźć w internecie porównania w/w grupy do klas w MTB aby wiedzieć z czym mam do czynienia. 

Chciałbym zastosować te manetki do 8rz. kasety z mtb np. Alivio. Z tego co wiem, to nie ma różnicy czy jest to mtb czy szosa, bo i tak będą kompatybilne. Nie ma za bardzo dużego wyboru do 8rz. chyba że niższych klas a za 15 letnie  używki LX, XT czy inne,  cenią się na aukcjach prawie jak za nowe. Jak te manetki się sprawują? A może jednak pokusić się o Alivio, bo Deore  i lepsze wycofane są z produkcji?  

Napisano

SL-R440 to Tiagra. Mam taką prawą u siebie w jednym z rowerów, ale 9speed. Solidna, czuć że trochę waży, bo dużo w niej metalu, made in Japan. Teraz już takich nie robią. Robią lekkie, plastikowe, made in China/Taiwan/Malaysia.

Napisano
Godzinę temu, tomek232 napisał:

SL-R440 to Tiagra.

A Tiagra to Deore?

51 minut temu, SoloTM napisał:

Od deore lx w starych 8 mkach jest wyraźna różnica na plus w działaniu.

przykład xt

https://www.olx.pl/oferta/manetki-retro-mtb-shimano-xt-sl-m739-3x8-retromtb-CID767-IDrJZtz.html#4f4f712d5a

lub szukaj lx   sl-m569

Chodzi Ci o to, że SL-R440 działa lepiej niż stare lx 8rz, bo nie do końca zrozumiałem? 

Za 150zł moge mieć z ebay komplet nowych Sl-R440. Jak generalnie się spisują? A może to jednak kilka klas niżej i lepiej jednak szukać używek lx, xt? 

Napisano

Nie uzywałem manetek szosowych, używałem rożnych 8 mek mtb i stwierdziłem, że lx i xt działają lepiej od stx rc, alivio czy współcześniejszych ale nizszych grup jak acera, altus.

Myślę, ale strzelam, że 440 działają gorzej od starych 8 lx czy xt.

Napisano
11 minut temu, SoloTM napisał:

Nie uzywałem manetek szosowych, używałem rożnych 8 mek mtb i stwierdziłem, że lx i xt działają lepiej od stx rc, alivio czy współcześniejszych ale nizszych grup jak acera, altus.

Pewnie dlatego że jednak lx i xt są wyższej klasy niż stare stx rc, alivio czy acery, altusy ;-) 

12 minut temu, SoloTM napisał:

Myślę, ale strzelam, że 440 działają gorzej od starych 8 lx czy xt.

Może ktoś będzie miał bezpośrednie porównanie?

Napisano

Jam mam wersję 9speed, kupiłem nówkę na allegro za 50zł, potrzebowałem do napędu 1x9. Z tego co widzę, to z zewnątrz wygląda tak samo jak Deore LX SL-M570.

lx-sl-m570.jpg

ab396d2b4deaa17270dc97d4c3a1

Napisano
42 minuty temu, tomek232 napisał:

Jam mam wersję 9speed, kupiłem nówkę na allegro za 50zł, potrzebowałem do napędu 1x9. Z tego co widzę, to z zewnątrz wygląda tak samo jak Deore LX SL-M570.

Więc wychodzi na to że to takie szosowe lx-y? Dobrze się sprawuje?  Rozumiem że są kompatybilne z napędem 8 rz. mtb?

Czy ewentualnie ta manetka współgrałaby z 9rz. korbą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...