Skocz do zawartości

[łącznik haka] Kiedy się go stosuje ?

Pinifarina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Szukałem odpowiedzi w necie, ale nie znalazłem. Domyślam się, że w systemach w których ktoś zwiększył zębatkę ponad dopuszczalną przez producenta czyli np M771 z 42z.

Założyłem 1x11 11-46 zębów i M8000  mijają się kółko przerzutki z zębami kasety 46 i 42, choć gdy łańcuch strzeli to na pewno przerzutka zaklinuje się w kasecie. Czy dobrze się domyślam że dla zmiany górnej zębatki z 46 na np 50 już muszę zastosować łącznik. 

Znalezione obrazy dla zapytania łącznik przerzutki

Napisano

To dlatego nie ma informacji w necie bo niewiele osób jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Dzięki za informacje Jędrek. Szosa jest w tym temacie mało wymagająca, a stosowanie przedłużki w MTB dedykowanego do XCO lub XCM to kłopot jaki mogę wywnioskować teoretycznie w dwóch punktach 

1. Łatwiejsze złamanie haka przerzutki poprzez zwieszenie ramienia siły działającej na hak . I tak standardowe mocowanie w przypadku patyka jest słabe, a zastosowanie  przedłużki zwiększy tylko moment działania siły.

2. Oddalanie opasania linii łańcucha tylko pogorszy precyzję jego prowadzenia przy zmianie przełożeń oraz szybciej zniszczy kasetę poprzez zabranie kolejnej pary zębów z rozkładu sił.  

Generalnie nie powinno się poprawiać fabryki i wkładać rzeczy zbędnych w MTB. Po to producent zmienił linię pracy przerzutki, aby działała od dołu do góry w pełnym zakresie. A korekty przełożeń wykonuje się na blacie korby 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...