Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Sposób montażu?

Akossik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pozyskałem ostatnio rower niskiej klasy, w którym znajduje się uszkodzona przerzutka, jak w poniższym linku (wersja po lewej stronie): POWER RD-18.

Zakupiłem również przerzutkę Shimano Tourney RD-TZ50 GS wersja na śrubę.

Problem pojawił się przy mocowaniu, które jest fabrycznie zespolone z ramą. Czy wspomnianą przerzutkę można zastąpić tą nową, jeśli tak, to czy jest jakiś szczególny sposób montażu tego? Pytam, bo nie pasuje mi w żaden sposób nowa przerzutka do tego mocowania, również śruba od starej przerzutki sprawia wrażenie zbyt krótkiej.

Dzięki za pomoc

Napisano

Tu nie ma filozofii żadnej, albo przerzutka mocowana jest na hak ( prawa na zdjęciu ) albo na śrubę ( lewa na zdjęciu )  - (zdjęciu które dałeś). Jeśli miałeś przerzutkę na śrubę to musiała być dziura w ramie poniżej osi koła do której po prostu się przykręca przerzutkę. Jeśli tej dziury w ramie nie ma to mocuje się przerzutkę na hak pod nakrętkę od osi koła. Jeśli dalej nie wiesz jak to zrób zdjęcie miejsca gdzie przykręca się przerzutkę.

Napisano
Teraz, Artwro napisał:

Nie można,gdyż zakupiłeś przerzutkę w wersji na oś.A powinieneś mocowanie mieć na tzw hak przerzutki.Czyli w tej nowej mocowanie ma byc jak w tej starej.

Wersja nazywana na hak - jest właśnie montowana pod oś. Hak pod oś, śruba to śruba - w dziurę ramy/wymiennego haka ramy.

Napisano

Mocowanie mam takie, jak na załączonym obrazku. W zasadzie w Waszych odpowiedziach pojawiły się dwie sprzeczne wersje. Zadaję pytanie pomocnicze: Czy kupiłem dobrą przerzutkę do swojego mocowania?

IMG_20180313_160347.jpg

Napisano

Przerzutka na śrubę do tej ramy. Czyli taka:

big_1475052679TZ50-SRUBA.jpg?lm=14750528

Przykręcasz ją w to oczko ( dziurę ) poniżej nakrętki koła. Widzę, że ten cypek ramy z dziura może być krzywy - jeśli jest krzywy - naprostuj tak, żeby nie uszkodzić gwintu wewnątrz oczka. Wózek przerzutki musi pracowac prostopadle do podłoża, jeśli cypek z dziurką ( hak ramy ) będzie krzywy to .. będzie niedobrze :)

Napisano

A co w takiej sytuacji,  gdy ze śruby z przerzutki praktycznie nic nie zostaje gwintu i nie ma za co złapać? Dziwne to trochę, tym bardziej, że chyba te śruby są uniwersalne prawda?

IMG_20180313_162926.thumb.jpg.a6c5692efba4960eacd69c3cf96df3b1.jpg

Napisano

Nie są uniwersalne, do Twojej przerzutki powinna być dłuższa śruba niż do innych, powinna być w zestawie razem z przerzutką. Nie było ?

i-shimano-sruba-przerzutki-y5wd16100-do-

Napisano

A widzisz i tutaj cały haczyk- śruby w zestawie nie było i mało tego, po tym jak stwierdziłem "zakrótkość" mojej zapytałem w sklepie gdzie kupowałem o dłuższe śruby i również nie mieli ich na stanie. Orientujesz się, gdzie można taką śrubę dokupić lub jaki jest jej model?

Edit:

Już znalazłem model po obrazku.

Dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...