Bruno824 Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Cześć posiadam naped 1x10 korba fc m590 z zębatka narrow wide. Planuje zmienić go na naped 2x10 i pytanie moje jest takie. Naped będzie 36/24, czy zębatka ta większa może być Np alivio 8 rz czy musi być deore lub xt dedykowane pod 10 rzędów ? Rozumiem ze może to mieć znaczenie w stosunku do grubości lancucha bo wiadomo 10 rz to cieńszy łańcuch. Pytam bo na Allegro zębatka alovio 36 t jest za 20 pare złotych a deore lub wyżej to przynajmniej 50.
Mod Team michuuu Napisano 12 Marca 2018 Mod Team Napisano 12 Marca 2018 4 godziny temu, Bruno824 napisał: Np alivio 8 rz czy musi być deore lub xt dedykowane pod 10 rzędów ? 9 rzędowa pasuje, mam założoną. Czy ósemka to nie wiem. 9 rzędowe też w dobrej cenie są. https://www.dadelo.pl/tarcza-mechanizmu-korbowego-shimano-deore-fc-m510-pd3229/?v_Id=5243
woojj Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 4 godziny temu, Bruno824 napisał: Naped będzie 36/24, czy zębatka ta większa może być Np alivio 8 rz czy musi być deore lub xt dedykowane pod 10 rzędów ? Nie lepiej zrobić to tak jak należy i użyć do tego dedykowanych koronek do 2 blatów (patrz na poprawne BDC). Chyba że ma to być napęd po taniości na maxa.... wtedy koronki z turystyków , ale musisz pogodzić się z kompromisami w działaniu (czasem zamiast dużego blatu warto założyć rockring). Napędy 2x są projektowane do współpracy z konkretnymi koronkami, choć ja pamiętam czasy koronek bezsystemowych- też się dało jeździć. Jeśli chodzi o łańcuch 10 rzędowy to będzie działał z koronkami 8 rzędowymi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.