corrado28 Napisano 18 Lutego 2018 Napisano 18 Lutego 2018 Cześć! Mam Krossa level a4 z 2007 r. Od tego czasu poza łańcuchem nie wymieniałem żadnego elementu napędu. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy w zakresie doboru odpowiedniego osprzętu. Chciałbym wymienić tylko korbę, kasetę i łańcuch (ewentualnie jeszcze suport) i uczynić to jak najniższym kosztem. Będę wdzięczny za pomoc w ocenie zaproponowanych przeze mnie części zamiennych w stosunku do oryginalnego osprzętu. Chodzi mi przede wszystkim o to, czy zestaw będzie ze sobą współgrał i czy może wystarczające będą jakieś tańsze komponenty? Jaki byłby orientacyjny koszt takiej wymiany? (mam świadomość, że widełki cenowe mogą być szerokie). Dodam, że rowerem jeżdżę rekreacyjnie i tylko ok. 1,5-2 tys. km rocznie. Korba: Truvativ X-flow - wymiana na Shimano FC-M371 44x32x22T Kwadrat (link do sklepu) - a może jakaś inna? czy na kwadrat? Suport: Truvativ - czy potrzebna jest wymiana? - ewentualnie wymiana na Shimano BB-UN26 68/122,5mm na kwadrat (link do sklepu) Łańcuch: KMC Z 9000 - wymiana na Shimano Deore CN-HG53 9speed (link do sklepu) Kaseta 9-cio rzędowa: SRAM PG-950 - wymiana na Shimano CS-HG30 9speed (link do sklepu) - a może jakaś inna? Przerzutka przód: Shimano Alivio - bez zmian Przerzutka tył: Shimano Deore - bez zmian Manetki: Shimano Deore Dual Control - bez zmian z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Piter233 Napisano 18 Lutego 2018 Napisano 18 Lutego 2018 Jeśli z suportem nic się nie dzieje to zostaw, to nie rozrząd w samochodzie żeby robić kompletem Łańuch weź kmc x9.73, na pewno nie bierz od shimano. Kaseta jakakolwiek, byle by było stopniowanie jakie chcesz. Do korby z tego co widzę nie wymienisz koronek, więc prawdopodobnie będziesz jednak musiał wymienić też suport. Więc albo spróbujesz trafić z wymiarem albo wymienisz całość, radziłbym ci wziąć albo korbę na octalink albo z zintegrowaną osią, sumarycznie jakichś strasznie większych kosztów nie będzie, a kwadrat to jednak już jest przeszłość. Zintegrowana oś kosztowałaby cię ok. 200 za korbę + ok. 40 za suport. Jak chcesz trochę dołożyć to bierz zintegrowaną oś. Jak taniej to kwadrat, ewentualnie octalink.
gtb Napisano 18 Lutego 2018 Napisano 18 Lutego 2018 3 minuty temu, corrado28 napisał: Korba: Truvativ X-flow - wymiana na Shimano FC-M371 44x32x22T Kwadrat (link do sklepu) - a może jakaś inna? czy na kwadrat? M371 będzie pasować aczkolwiek lepiej byłoby wziąć M391 (w razie zużycia wymieniasz same zużyte zębatki anie całą korbę). Możesz rozważyć przejście z kwadratu na octalink http://allegro.pl/mechanizm-korba-shimano-fcm391-fc-m391-44-32-22-17-i6795465344.html 6 minut temu, corrado28 napisał: Suport: Truvativ - czy potrzebna jest wymiana? - ewentualnie wymiana na Shimano BB-UN26 68/122,5mm na kwadrat (link do sklepu) Suport do wymiany ze względu na różną długość osi. 7 minut temu, corrado28 napisał: Łańcuch: KMC Z 9000 - wymiana na Shimano Deore CN-HG53 9speed (link do sklepu) Zdecydowanie lepszym wyborem będzie KMC X9. 8 minut temu, corrado28 napisał: Kaseta 9-cio rzędowa: SRAM PG-950 - wymiana na Shimano CS-HG30 9speed (link do sklepu) - a może jakaś inna? Lepszą opcją byłaby HG300 lub HG400.
corrado28 Napisano 18 Lutego 2018 Autor Napisano 18 Lutego 2018 Teraz, gtb napisał: M371 będzie pasować aczkolwiek lepiej byłoby wziąć M391 (w razie zużycia wymieniasz same zużyte zębatki anie całą korbę). Możesz rozważyć przejście z kwadratu na octalink http://allegro.pl/mechanizm-korba-shimano-fcm391-fc-m391-44-32-22-17-i6795465344.html Suport do wymiany ze względu na różną długość osi. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie KMC X9. Lepszą opcją byłaby HG300 lub HG400. Teraz, Piter233 napisał: Jeśli z suportem nic się nie dzieje to zostaw, to nie rozrząd w samochodzie żeby robić kompletem Łańuch weź kmc x9.73, na pewno nie bierz od shimano. Kaseta jakakolwiek, byle by było stopniowanie jakie chcesz. Do korby z tego co widzę nie wymienisz koronek, więc prawdopodobnie będziesz jednak musiał wymienić też suport. Więc albo spróbujesz trafić z wymiarem albo wymienisz całość, radziłbym ci wziąć albo korbę na octalink albo z zintegrowaną osią, sumarycznie jakichś strasznie większych kosztów nie będzie, a kwadrat to jednak już jest przeszłość. Zintegrowana oś kosztowałaby cię ok. 200 za korbę + ok. 40 za suport. Jak chcesz trochę dołożyć to bierz zintegrowaną oś. Jak taniej to kwadrat, ewentualnie octalink. Dzięki za tak szybkie podpowiedzi! Rzeczywiście zapomniałem, że warto zainwestować w korbę z wymiennymi koronkami. Patrząc na łączny koszt osprzętu, to zapewne i tak niski wymiar kary.
Track Napisano 18 Lutego 2018 Napisano 18 Lutego 2018 Luknij na korbę Shimano FC-M521 znaleźć ją w stopniowaniu 44-32-22 jest bardzo ciężko, trzeba by było tylko dokupić śruby suportowe, no i oczywiście suport. http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m521-nowa-i7187656290.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.