CEZYREEEK Napisano 7 Stycznia 2018 Napisano 7 Stycznia 2018 Witam, Ostatnio trochę modernizowałem mój rower i wypadało już wymienić łańcuch. Wyczyscilem cały napęd i upewniłem sie, że wszystko jest z nim w porządku, nastepnie zalozylem nowy 9-rzędowy łańcuch i aktualnie przy jeździe na każdym przełożeniu łańcuch jakby przeskakuje (strzela) a przerzutki są wyregulowane bardzo dobrze i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Zęby na korbie i kasecie są w dobrym stanie. Bardzo proszę o pomoc
MokryxD Napisano 7 Stycznia 2018 Napisano 7 Stycznia 2018 Skoro przeskakuje, to zęby jednak nie są w tak dobrym stanie, jak Ci się wydaje.
Ychu Napisano 7 Stycznia 2018 Napisano 7 Stycznia 2018 Zmiana kasety i może pomoże , bo korba na ogół wytrzymuje więcej od kasety jak chodzi o przebieg. W każdym razie najlepiej daj zdjęcia napędu , ale jak skacze to albo zmiana kasety z nadzieją , że pomoże , albo stary łańcuch i jeździć do zgonu całkowitego.
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2018 Napisano 7 Stycznia 2018 Przy lekko zużytym napędzie potrzeba niekiedy czasu żeby się wszystko spasowało z nowym łańcuchem.Oczywiście jeśli napęd jest jeszcze w miarę ok.Fotki stanu korby i kasety mile widziane.
Arni220 Napisano 7 Stycznia 2018 Napisano 7 Stycznia 2018 Niepokojące jest to, że przeskakuje na każdym przełożeniu czyli na wszystkich koronkach kasety prawdopodobnie. To niestety świadczy o tym, że na najczęściej używanych będzie totalna kaszana i wątpię by się dotarło. Druga opcja to korba, trzeba by wyeliminować fakt zużycia którejś z tarcz, bo jeśli śmigał tylko na jednej, to też może na niej się ślizgać stąd efekt przeskakiwania na wszystkich biegach kasety. Trzecia opcja to jedno i drugie Niestety kolego, łańcuch trzeba kontrolować częściej lub jeździć na 2/3/4 sztuki i zajechać napęd na amen, po czym wymienić go w całości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.