Skocz do zawartości

[przerzutka] przednia XT FD-M739 vs Lx-fd m 570

ojciec35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich

Posiadam przerzutkę przednią LX- FD M 570 z dolnym ciągiem, do tej pory nie zauważyłem w niej luzów, 

Mam takie pytanie

1)    jak przerzutkę Lx-FD M 570 porównać do przerzutki XT FD-M739    lub XTR FD M 950 pod względem wytrzymałości, jakością wykonania, szybkością przerzucania 

2) czy przerzutka XT FD M 739 dostaje luzów

3) jaką maksymalną ilość zębów w blacie obsłuży przerzutka XT FD M 739

4) czy lepsza jest przerzutka dolnym ciągiem czy z górnym ( z górnym nie potrafiłem dokładnie wyregulować)

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o przód to szukaj czegoś w tym typie

Znalezione obrazy dla zapytania FD-M739

lub Znalezione obrazy dla zapytania FD M 950

te konstrukcje są bardzo dobre i trwałe.

Jaki ciąg przerzutki- o tym decyduje rama- konstrukcja podejścia linki.

Napisano

Jeśli masz 8 biegów to  ta 1 z góry w poście woojja, jeśli 9 b. to ta niżej u woojja.. lub  tez pod 9  xt:

te pod 8 rzęd gorzej współpracują z korbami 44/32/22 , szczególnie o największą koronkę chodzi.

m751bp_918_detail.jpg

to są przerzutki typu down swing  czyli spręzyna jest poniżej mocowania przerzutki - mają szerszy zakres pracy i nie łapią tak luzów jak top swingi

Napisano

ta pierwsza od wojja to xt 739? druga rozumiem xtr 950

Czytałem że z dolnym ciągiem  lżej przerzucają biegi , z górnym ciągiem przy mojej ramie  giant xtc se 4 nie mogłem jej  wyregulować prawidłowo 

to ta xt 739 z dolnym ciągiem nie pociagnie 44 zebów? ( starą posiadam  acere z 97 roku bez problemu  przerzuca na 48 zębów)

http://allegro.pl/shimano-deore-xt-fd-m739-dolny-ciag-34-9mm-128g-i7104069215.html#thumb/5

Napisano

miałem dokładnie taką jak dałeś linka i świetnie współpracowała z korba 42/32/22  natomiast Ty poszukaj 

FD-M750/751

lepiej współpracuje z korbami 44 z   z mojego doświadczenia no i koniecznie down swing ( brak luzów i lepiej zrzuca na najmniejszą )

Napisano

Wszystkie opisane świetnie radzą sobie z blatami 44 zarówno z 8 jak i 9 biegami. Nie ma żadnych problemów. Ja nie zauważyłem. Prędzej będzie problem z blatem 42, może pojawić się haczenie z 32t. Ale wystarczy ciut podnieść. U mnie pracowało to w zestawie 22/34/44 jak i 22/32/44. 

Napisano

czyli rozumiem xt 739 poleci na 44 zębów z dolnym ciągiem 

ewentualnie jak porównać xt 739  porównać do xt 750 -przednia przerzutka  (dolne ciągi)

Napisano

xt 739 byly do 1998 roku  xt750 od 1999 roku, kiedy wprowadzono napedy 9 rz.  i korby 44 z.  Różnią się delikatnie profilem wózka - widać to na zdjęciach. Wiele osób używało 739 do napędów 9 rz i korb 44 z i było ok, ale byli tez tacy którym to nie zapasiło. Jeśli kupujesz do napędu  9 rz/44z  to wybierz model 750/751 będziesz miał 100 % pewności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...