Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Deore XT RD- M739 vs xtrRD- M952

ojciec35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich 

Czy przerzutka  Shimano Deore XT RD- M739 jest wytrzymała na duże przebiegi

1)jak ją porównać z wytrzymałością -precyzją działania  do przerzutki xtrRD- M952 lub XTr RD-M 950

Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Wszystkich!

Napisano

to xt 739 i xtr 952 są słabszymi wersjami przerzutek

Mam taką xtr 952 oraz starszą wersję Xt 735-która ma sprężyne nie wiem jak to nazwać zwojową-nakręconą z boku -porównując sprężyny w obydwóch przerzutkach to XT 735 miażdży palce taka jest silna i sztywna

Napisano

m739 to bardzo wytrzymała przerzutka, dużo bardziej od nowszych modeli ( 739 wychodzila do 98 roku ) obsluzy bez problemu kasete 9 rz do 32 zebów. Polecam.  za 100 pln można wyrwać w bdb stanie na oryginalnych kółeczkach oczywiście.  Co do szaraka to nie wiem, nie miałem ale słyszałem że też pancerna, może ciut mniej niż 739. A sprężyna w 739 owszem mocna - ale to dobrze - działa precyzyjnie i lekko z manetkami 9 b. ( xt - lx  np. ) 750 miała już słabsza spręzynę która z czasem robiła się zbyt słaba i najlepiej było ją skracać.

Napisano

952 i 950 to praktycznie to samo. Różnica z tego co pamiętam była w śrubie mocującej. (950 była z tytanu) ale tak na 100% nie jestem pewien. 

XT jest z niższej grupy..... 

Sam na obu jeździłem i XTR z serii 95x był znacznie lepiej dopracowany. Miał lepsze uszczelnienia, mocniejszą sprężynę. Pracował lepiej i był mniej podatny na luzy. Jeśli masz możliwość wyboru- zdecydowanie XTR z tamtych lat. Oczywiście mówimy o niezakatowanych przerzutkach. 

U mnie koledzy mają XTR 952 po 10-12 lat śmigany intensywnie. Oczywiście raz na jakiś czas trzeba go rozebrać i przesmarować wszystkie elementy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...