Gość Napisano 9 Grudnia 2017 Napisano 9 Grudnia 2017 Cześć, mam taką sytuację - korba SRAM S1000 na GXP, suport SRAMa, mufa pressfit. Chciałem ją zdemontować w celu przeczyszczenia, sprawdzenia itp. ale... no nie idzie. Sprawdzałem manuale SRAMa i nie wiem co robię źle. Najpierw używam klucz 10 mm do wykręcenia pierwszej kontry. Potem 8 mm do drugiej. Na koniec wyciągam osłonkę która siedzi w środku. No i powinno zejść, ale za nic w świecie "przyspawana" Przejechałem dodatkowo od środka i z zewnątrz samochodowym penetratorem do czyszczenia, ale nie pomogło. Lekkie uderzanie przez drewniane kolanko młotkiem - też nic, nie widze aby się choćby o milimetr ruszyło. Tak masakrycznie zapieczona, czy jednak o czymś zapomniałem? Nie chce się siłować, tym bardziej że to powinno schodzić bez żadnych problemów.
rzezniol Napisano 9 Grudnia 2017 Napisano 9 Grudnia 2017 Eeee ... Wykręcasz imbusem 10`tką ten kapsel zewnętrzny ? Jak tak to go zostaw w spokoju ... kręć tylko 8`ką tą wewnętrzną. Zewnętrzny kapsel to element ściągacza. Wykręcając wewnętrzną śrubę ona opiera się o kapsel i ciągnie z sobą ramię zdejmując je z osi. Przynajmniej ja tak robię ze swoja korba x9 . Pozdrawiam
Gość Napisano 9 Grudnia 2017 Napisano 9 Grudnia 2017 Kurcze, faktycznie niepotrzebnie ruszałem 10, ona jest właśnie do tego aby trzymać gdy 8 się wykręca. Teraz poszło bez najmniejszego problemu Dzięki wielkie!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.