Skocz do zawartości

[Suport] nakrętka nie dochodzi do końca - To normalne?

krossb3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Sprawa dotyczy suporty Shimano BB ES 300 pod mufę 68. Nie mogę dokręcić nakrętki suportu (lewa strona). Tzn nie chce sie ona dalej kręcić tak jakby była już dokręcona a jest jeszcze ok 2 mm gwintu na zewnątrz. Czy to normalne, że nie moge jej dokręcić do końca? Nie chce kręcić na siłę bo ta nakrętka jest plastiokowa(co też jest dziwne dla mnie) i łatwo uszkodzić zęby....

I jeszcze jedno  - tak jak nakrętkę przy tym suporcie wkręcam/wykręcam zwykłym kluczem do suportu tak z drugą stroną (po str. korby) mam problem bo tam szczeliny na zęby klucza są jakby mniejsze/gęstgrze i nie moge jej dokręcić/odkręcić tym kluczem. On poprostu nie pasuje. Czy do tej strony jest jakiś inny klucz?

Dzięki za wasze opinie!

Napisano

I TAK - to normalne, że lewa strona nie wkręca się do końca. Plastik to też nic złego, bo to jest tylko nakrętka od tego, żeby luzu nie było - nie przenosi kompletnie żadnych obciążeń.

Napisano

Najpierw wkręcasz stronę z suportem a dopiero potem tą nakrętkę z drugiej strony. Normalne jest to, że nie dochodzi do końca. Tylko musisz zacząć od suportu a nie od nakrętki bo suport nie będzie centralnie wewnątrz mufy.

Napisano

A co na to manual shimano si.shimano.com/#/en/EV/BB-ES300

I widac, ze ten suport jest pod E-Type ? -  a jak przerzutka jest mocowana do Ramy ...to mamy za szeroki suport do mufy :P

Napisano

Ale suport pod E-Type ma dodatkowo 1,8mm pod mocowanie przerzutki do suportu.

I jesli jest faktycznie jak wskazuja na to papiery, to jest pod mufe 68mm i taka szerokosc powinna byc na nim nadrukowana  plus 1,8mm  pod E Type

Na tym obrazku widac o co kaman, tylko tu mamy suporty pod sztywna oske. I podkladki w zestawie.

Q7Clh.png

Pakietowe suporty jak zgaduje sa ...dedykowane pod EType, lub "normalne". POdejrzewam ze masz EType.

Napisano

Człowiek to się jednak całe życie uczy... Mam zwykle tzn klasyczne mocowanie przerzutki na rure. Ale rozumiem, że z tym suportem mogę smigac tylko podkładke podrzucic aby tą "dziure" niedokręcenie zniwelowac?

Napisano

Tak bym zrobił, I okazuje się jak teraz czytam ze to moze nawet nei byc suport pod E_type, tylko pod osłone łancucha... zwaną Chain-case... tak czy siak  wrzucaj podkładke, dociagaj do konca suport i bedzie dobrze.

Napisano

E tym 100%. A z tymi podkladkami to jak czytam to sa rózne teorie, ile ich tam wrzucic 1cz2 tak aby do tego była tez dobra,odpowiednia linia łańcucha.

PS. A będzie tragedia jak nie dam podkladki?

Napisano

Jak masz suport pod etype to jedna 2.5mm jak pod chain case to jedna 1.8mm ;-)

Nie bylo w zestawie?

Napisano
ile ich tam wrzucic 1cz2 tak aby do tego była tez dobra,odpowiednia linia łańcucha

Zapomnij o linii łańcucha, bo żadna podkładka na nią nie wpłynie przy suporcie na kwadrat/octalink. Przy zintegrowanej osi ma to znaczenie, bo się korba przesuwa, a u Ciebie jak dasz podkładkę w szczelinę, która i tak jest to będzie to tylko wypełniacz.

Napisano

Zapomnij o linii łańcucha, bo żadna podkładka na nią nie wpłynie przy suporcie na kwadrat/octalink.

No wałsnie wpłynie w przypadku suportu BB ES-300-E  lub BB ES-300-AK, bo prawa strona powinna miec podkladke, ktora zastapi  albo osłone łancucha albo e-type. wiec suport bedzie z prawej wkrecony za bardzo o 1.8mm lub 2.5mm... Dlatgo tez lewa miska nie jest w stanie sie wkrecic do konca.

Że wróce do opisu wersji AK np ze strony ktora tu już linkowałem

Features:

- hollow pipe construction
- compatible with or without chain guard (with included spacer)

Napisano

Sprawa rozwiązana. Wrzuciłem podkładkę tylko z lewej str 2.5mm. Luz zniwelowany do zera. Prawa strona też sie dała dokręcić.Przerzutka pracuje ok wymagała tylko bardzo delikatnej regulacji. A co do samego klucza co mi nie wchodził na prawa stronę to wina była w samym kluczu. Widocznie małe chińskie rączki były już zmeczone i coś poszło nie tak... Kupiłem nowy klucz i wszystko gra. Poniżej film i zdjecia.

Dziękuje wam za pomoc!!!

https://www.dropbox.com/s/igmnf27gxqyzhid/20171201_114409.mp4?dl=0

https://www.dropbox.com/s/2nuoiakxw7tzviz/20171201_114154.jpg?dl=0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...