Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Montaż tylnej przerzutki

ablaszczyk91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z wyregulowaniem nowej przerzutki tylnej Sram X7 9-rzędowej. Dzisiaj po zdjęciu łańcucha i pononym sprawdzeniu czy coś nie jest krzywe, odkryłem, ze przyrzutka ma całkiem spory luz na śrubie mocującej ją do haka ramy. Śruba wkręcona do oporu. Przypuszczam ze to moze byc powod moich problemów. Czy przerzutka nie powinna sie sztywno trzymac haka ramy? Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Jakie objawy???? ....coś więcej napisz. Sprawdź czy linka lekko chodzi w pancerzach- odepnij ją od przerzutki i sprawdź manualnie naciągając ręką. Musi chodzić lekko. Nie może być nigdzie oporu ani zagięć na lince/pancerzu. Pokombinuj z kątem opasania. Sram lubi mieć wykręconą mocno śrubę. 

Napisano

Po ustawieniu zakresów pracy przerzutki i wyregulowaniu linki przerzutka w miarę działa. Przy przełożeniu: najwyższa zębatka z przodu, najmniejsza z tyłu łańcuch lekko podskakuje i ociera o przedostatnia zebatkę. Jednak jeśli linkę popuszczę za bardzo to z 5 na 4 juz ciężko wchodzi. Nie wiem czy kaseta (Shimano Alivio 11-34) jest odpowiednia, ale z tego co czytałem to chyba tak.

Napisano

popuść troszkę linkę i wykręć śrubę B.... sprawdź jak działa. Sprawdź czy hak nie jest zdeformowany, krzywy. Wszelkie korekty naciągu linki robisz na baryłce w manetce. 

Napisano

popuść troszkę linkę i wykręć śrubę B.... sprawdź jak działa. Sprawdź czy hak nie jest zdeformowany, krzywy. Wszelkie korekty naciągu linki robisz na baryłce w manetce.

Należy sprawdzić powyższe. Jeżeli jednak na najmniejszej zębatce kasety, łańcuch zachacza o sąsiadującą (większą) zębatkę, a regulacja baryłką nie pomaga, to wygląda mi to na źle ustawiony zakres pracy. Proponował bym odpowiednią śrubką (nigdy nie pamiętam L, czy H...) odsunąć kółko przerzutki jeszcze nieco bardziej na zewnątrz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...