Skocz do zawartości

[Pierwsza szosa] Budżet 3500zł Co polecacie?

HowToRide

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio wypytywałem o szosę dla dziewczyny. Otrzymałem sporo ciekawych informacji. Za co wielkie dzięki. Teraz przyszedł czas na mnie...

Decyduję sie na zakup szosy. Jako, że będzie to mój pierwszy tego typu rower nie chce przeznaczyć zbyt wiele pieniędzy. Myślę, że budżet do 3500 zł jest optymalny.

Zainteresował mnie Giant contend 2 2017. https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-giant-contend-2-2017 Co myślicie o tym rowerze? Jest on dobrym rozwiązaniem?  Macie może jakieś inne propozycje? 

Mam jeszcze pytanie o dobór ramy. Mam 178cm wzrostu, odległość od podłoża do krocza to 80cm(chyba dobrze mierzę). Jaka rama przy tych wymiarach jest dla mnie przeznaczona?

Pozdrawiam

Napisano

No właśnie Kross... myślałem o nim. Słyszałem różne opinie o modelach vento, nie mniej np. na youtube jest masa filmików jak ludzie na nich przejeżdżają spore dystanse. Może miał ktoś przygode z Krossem i może coś o nim opowiedzieć?

Napisano

I jak ci się sprawuje?

Podobno mają twardą i niewygodną owijkę, słabe hamulce, są bardzo sztywne (zbyt mocno odczuwa się nierówności). Na ile w tym prawdy - nie wiem. Domyślam się, że po prostu każdy odradza rowery z konkurencyjnych sklepów:)

Przed tym jak Giant przykuł moją uwagę, rozmyślałem nad krossem. Są one bardzo tanie jak na swój osprzęt i wygląd.

Nie będe ukrywał, że szukam czegoś sensownego z marek typu Giant, Specialized, Trek, Kross. Domyślam się, że co do tych pierwszych to raczej wszystko w tej cenie jest na osprzęcie claris.

A co myślicie na temat Giant Defy?

Napisano

Podobno mają twardą i niewygodną owijkę

Dokładnie, tak jak większość rowerów w standardzie. Ja swoją owinąłem lepszą owijką i po problemie. Siodełko też wymieniłem od razu.

słabe hamulce

To chyba zależy od osprzętu, a nie od marki roweru... ? Mój na Tiagrze hamuje doskonale.

są bardzo sztywne (zbyt mocno odczuwa się nierówności)

Czy jesteś pewien, że chcesz szosówkę ?

Napisano

Za takie same pieniądze masz Krossa Vento 2.0 model 2018 na pełnym Clarisie ze schowanymi linkami.

Claris za 3500? jak się dobrze poszuka i kupi starszy model to i na 105 będzie. Jest zima, warto szukać i nie śpieszyć się z zakupem.

Napisano

Co do Krossa 4.0: Cena Krossa to 4000 + Wymiana siodełka i owijek 400zł = 4400zł. Niby "nic" a jednak już podnosi koszt roweru. Nie ukrywam, że mam ograniczony budżet.

Erzurum: Zgodzę się z tym, że jest zima i warto czegoś poszukać, dlatego chce zdecydować się na zakup o tej porze roku. Problem tkwi w tym, że jakoś nie mam zaufania do sklepów internetowych i szukam czegoś w sklepach rowerowych w miescie. Nie wiem skąd to się bierze, ale porównując ceny sklepowe z cenami z internetu to jest minium 700zł różnicy! Dlaczego? Dodatkowo w sklepie sprzedawcy jak zejdą z ceny roweru hmm około 100zł to już mówią, że "na tym rowerze nie zarabiają". Jest to irytujące w momencie gdy widzi się w sklepie internetowych rower za około 3400zł, a oni sprzedają go za 4000zł...

Z drugiej strony może podpowiecie mi jak wygląda zakup roweru w sklepie internetowym, jakie sklepy internetowe polecacie? Rower wtedy przychodzi w totalnej rozsypce, czy wystarczy założyć przednie koło i hamulce?

P.S Nie chce roweru z Decathlonu

Napisano

Claris za 3500? jak się dobrze poszuka i kupi starszy model to i na 105 będzie. Jest zima, warto szukać i nie śpieszyć się z zakupem.

Że co ? Jakie 3500 ?

https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-2-0

Co do Krossa 4.0: Cena Krossa to 4000

Ja za swojego w maju dałem 3100 zł ;)

Rower wtedy przychodzi w totalnej rozsypce, czy wystarczy założyć przednie koło i hamulce?

Przednie koło, siodełko i kierownica do założenia.

Też nie chciałem.

• Mod Team
Napisano

Można wiedzieć dlaczego? Za 3500 masz rower na bardzo dobrym osprzęcie, z niezłymi kołami i dożywotnią gwarancją na ramę. 

Chyba ,że wstyd jeździć na rowerze z Decathlonu. 

Napisano

Można wiedzieć dlaczego? Za 3500 masz rower na bardzo dobrym osprzęcie, z niezłymi kołami i dożywotnią gwarancją na ramę. 

Chyba ,że wstyd jeździć na rowerze z Decathlonu. 

Gdzie to naprawiać i serwisować w ramach gwarancji ?

Napisano

W serwisie Decathlonu...

P.S Joke:)

Specialized Allez E5 sport za 3400zł. shimano sora, przełożenie 2x9. Co myślicie?

Tworzę listę kilku rowerów, z których będę wybierać. Myślę, że to jest dobre rozwiązanie.

Lista:

1. Specialized allez e5 sport 2017

2. Kross Vento 3.0

3. ?

4. ?

Szukam dalej:)

Napisano

Lista:

1. Specialized allez, Sora, Cena 3800zł

2. Kross vento 3.0, Sora, Cena: 2700zł

3. Giant contend sl, Tiagra 2x10, Cena 3850zł

Kusi mnie Giant. Słusznie?

Mam 178 cm wzrostu. Jaki rozmiar ramy? 54? (M, M/L czy L)?

Napisano

Dodatkowo w sklepie sprzedawcy jak zejdą z ceny roweru hmm około 100zł to już mówią, że "na tym rowerze nie zarabiają".

10% to się dostaje za samo zapytanie o rabat, przyciśnij ich :)))

Mam 178 cm wzrostu. Jaki rozmiar ramy? 54? (M, M/L czy L)?

Nie interesuj się nic nie mówiącymi oznaczeniami. Szukaj roweru którego długość górnej rury horyzontalnie jest najbliższa tej jaką wyznaczysz sobie z:

https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp

Prawdopodobnie będzie to coś w okolicach 545-555mm.

Napisano

Wychodzi mi 570 mm. Coś źle zmierzyłem "ciało" :) Chyba będę potrzebować pomocy drugiej osoby.

Zdecydowałem się kupić Giant contend sl 2017. Zakupu dokonam na dniach. Teraz kwestia rozmiaru. W sklepie polecają mi rozmiar M (54)

Napisano

W serwisie Decathlonu... P.S Joke:)

Oczywiście, że w serwisie Decathlonu, skoro chcesz wykorzystać ich dożywotnią gwarancję na ramę... I akurat jeżeli chodzi o kolarki, to Btwiny są bezkonkurencyjne, jeżeli chodzi o cena/jakość w porównaniu do reszty marek.

Napisano

Być może masz racje. Co do serwisu decathlonu to nie polecam, widziałem kto tam pracuje i jakie herezje potrafią zrobić. Ale to jest tylko moje zdanie.

Co do rowerów Btwin: One nie są chyba dla mnie... Wsiadając na Speca, czy Gianta czułem ogromną różnicę.

Temat closed!:) Ostatecznie kupiłem Giant Contend SL 2 2017. 

Dzięki za propozycje i podpowiedzi! 

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...