Skocz do zawartości

[kaseta-piasta] Wymiana kasety 7s na 8s/9s na piaście Shimano 600 FH-6402

sponaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim Kolarkom i Kolarzom :-)

To mój pierwszy post na forum więc na początek cześć wszystkim!

Przeczytałem prawie cały internet (Sheldon Brown) i to prawie dwa razy i łeb mi się zrobił 6x9. Przeczytałem w szczególności także na tym forum "[Kompendium] Kompatybilność napędów 1-12s" i "być może chyba prawdopodobnie najpewniej" bym sobie poradził, ale jednak wciąż nie mam "komfortu wiedzy" - sorry za przydługi wstęp.

Do rzeczy - dostałem jakiś czas temu kolarkę "vintage" od kumpla i czas na zmiany - mniejsza o powody bo znowu się rozpiszę. Mam teraz tylne koło na piaście shimano 600 FH-6402 36H 130mm. Tutaj np.:

http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=4467426a-0623-45b7-a3c9-0df1afa9bef0

piszą, że ona jest ok dla 8s i 9s, ale proszę potwierdźcie to jeśli możecie.

Na tym mam nałożoną kasetę 7s, ale nie wiem jaki to model dokładnie - tylko napisane, że Shimano i że hyperglide. Ta kaseta ma podkładkę za największą zębatką, która być może jest właśnie po to aby spasować 7s z główką kasety 8s? Chciałbym tą kasetę zamienić na 8s, albo nawet 9s i pytania:
- jeśli 8s, czy CS-HG90-8 (np. http://allegro.pl/kaseta-8s-shimano-hg-90-12-23-szosa-ultegra-hg-50-i6987219701.html) będzie poprawnie współpracować? Inne polecane 8s?
- jeśli 9s w ogóle możliwe to jaką polecacie?

Zdaję sobie sprawę, że to tego będę musiał zmienić tylną przerzutkę (mam Shimano sante) i manetki na rurze Shimano 105 (SR-1055). Oczywiście chciałbym przejść na klamkomanetki (wiem, ekonomicznie to może nie najlepszy pomysł, ale "hobbystyczno-sentymentalnie" do tego podchodzę), jakie byłyby Wasze typy klamkomanetek? Tutaj dość specyficzne uwarunkowanie - bardzo bym chciał aby klamkomanetki były srebrne, inaczej kolorystyka mi siądzie... :-)

Obecnie mam korbę i suport campagnolo (suport mirage), ale już mam kupione na wymianę (bo korba campagnolo jest nadpęknięta) Shimano 105 (52/39) i BB-5500.

Załączam kilka zdjęć.

post-206913-0-66720700-1509113533_thumb.jpgpost-206913-0-87193900-1509113539_thumb.jpgpost-206913-0-39851900-1509113545_thumb.jpg

Z góry dzięki za pomoc i wybaczcie jeżeli coś niejasno wyłożyłem, to mój pierwszy raz tutaj :-)

Paweł

Napisano

Możesz założyć i 8 i 9 i nawet 10 jak masz kaprys. Przerzutka najprawdopodobniej by ogarnęła, bo chodzi tylko o zakres, czyli czy da radę się wychylić bliżej szprych. Manetki jak są indeksowane to ogarną 8 bez jednego biegu, a 9 i 10 już nie, ale jak nie ma indeksu to nie ma problemu.

Co do klamkomanetek to Shimano Tiagra 3x9 można dostać w przyzwoitej cenie, a jak chcesz nowe to może Microshift z Aliexpress? Ponoć całkiem w porządku i kompatybilne z Shimano.

Napisano

Cześć,

Obu kolegom dziękuję za uspokajające wieści i potwierdzenie możliwości rozwoju :-)

I także dzięki za ten trop "microshift" - nie znałem, a teraz znam z widzenia i poczytam opinie i kto wie - cenowo to jest rzeczywiście nieźle - 2x8 widzę za niewiele ponad 60 USD. Byłem w decathlon obejrzeć to cudo - no są! I faktycznie jest tak jak gdzieś już zdążyłem przeczytać - przy zmianie przełożeń (szczególnie zrzucenie na mniejszą zębatkę) - huk był na pół decathlona :-)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...