grzesiekdurlak Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Witam. Mam problem z manetkami SLX SL-M670. Jakiś czas temu zaczęła mi się luzować dolna dźwigienka (ta od wrzucania na większe zębatki). Po odkręceniu plastikowego dekielka okazało się, że poluzowała się nakrętka (widoczna na 1 zdjęciu). Jednak po jej dokręceniu do oporu efekt jest jak na zdjęciu 2 (nie "schodzi się"). Jakby tego było mało, ta nakrętka dosyć szybko sama się odkręca...Manetka na złom, czy po prostu poluzowało się coś nieco głębiej? Z góry dziękuję za pomoc. Link do zdjęć: https://drive.google.com/open?id=0B0YIgJxAdncaQ2o2RHRDZWFEdWc
phoe Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Też jestem ciekawy jak z tym wygrać, bo ja po prostu kupiłem manetkę XT - powód się w końcu do zmiany znalazł.
william13 Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 U mnie połamały sie te metalowe zaciski utrzymujące śrubkę w wybranej pozycji. Dokrecanie do oporu blokowalo ruch manetki. Dorobilem więc januszowo z podkładki podobny w kształcie ogranicznik i działa już z pół roku, choć nie schodzi się. W sumie nie pamiętam czy kiedykolwiek sie schodzilo - chyba trochę luzu musi być.
phoe Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Te blaszki są za daleko żeby trzymały śrubę, a nie ma opcji że one się wygięły na zewnątrz wg mnie, mam u mnie identycznie jak u autora tematu.
grzesiekdurlak Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie przyglądałem się manetkom, ale jak zaczyna się rozpadać, to raczej coś jest nie tak Też nie wydaje mi się, żeby te blaszki miały trzymać nakrętkę, bo są po prostu za daleko, a nic mi się nie urwało, nie chrupało, nie wyleciało przy rozkręceniu. I po prostu nie wyglądają, jakby były urwane (ładnie obrobiona krawędź). Trochę luzu być oczywiście powinno, jednak w przedniej manetce (też SLX M670) tego luzu jest chyba nawet poniżej milimetra...
phoe Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 No ja rozebrałem, dokręciłem kilka razy, poparzyłem na nią co i jak... i żeby się nie wkurzać kupiłem nową XT, bo poza domem nie ma tego jak dokręcić, bo w multikluczu nie mam tak małego krzyżaka, żeby dekielek zdjąć.
grzesiekdurlak Napisano 14 Września 2017 Autor Napisano 14 Września 2017 Ja też już kilka razy to dokręcałem, no ale jednak, gdy po przejechaniu +- 10km znowu trzeba dokręcić, bo już nawet nie przerzuca przełożeń, no to "trochę" to irytuje...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.