Hiyajo Napisano 9 Września 2017 Napisano 9 Września 2017 Witam. Posiadam manetki Sram X9 Trigger Zero Loss 2x10, przerzutki również X9. Moje pytanie brzmi; czy Shimanowka kaseta i korba będą współgrały z tym zestawem? Rozważałem zakup korby SLX FC-M677 36/22T i kasety XT CS-M771 11/34T. Będzie to dobrze pracowało? Czy X9 współgrają z Dyna-Sys? Może lepiej wybrać coś od Srama? Pozdrawiam serdecznie.
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2017 Mod Team Napisano 10 Września 2017 Owszem, tak długo jak będziesz miał manetkę + przerzutkę od srama kasety możesz dawać dowolne na 10 rzędów. Tak samo z korbą, z tym zastrzeżeniem, ze musi pasować do przerzutki, ilością zębów. Kaseta także musi być w zakresie obsługiwanym przez przerzutkę.
Hiyajo Napisano 10 Września 2017 Autor Napisano 10 Września 2017 @@Puklus, czyli wystarczy policzyć pojemność napędu? W moim przypadku (36- 22) + (34 - 11) = 14+ 23 = 37. Słyszałem również, że do Dyna-Sys potrzebny jest specjalny łańcuch. Coś w tej kwestii się zmieniło, czy będę zmuszony do korzystania wyłącznie z łańcuchów Shimano?
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2017 Mod Team Napisano 10 Września 2017 Tak, Wystarczy policzyć pojemność. Ale czasami można wyjść sporo poz obręb i tez jest ok. A specjalny łańcuch to taki 10 lub 11 rzędowy Faktem jest ze kaseta shimnano i łańcuch shimano pracują optymalnie, np kaseta sunrace na biegu 1x1 zrzucała łańcuch w dół kręcąc do tylu a kaseta shiamno nie. Jednak przy zwykłej jeździe ciężko odczuć różnice.
Hiyajo Napisano 10 Września 2017 Autor Napisano 10 Września 2017 @@Puklus, to super. Naczytałem się cudów, że niby w Dyna-Sys są cieńsze łańcuchy i że muszą być specjalnie sygnowane przez Shimano. Czyli do tego napędu mogę spokojnie ładować Campagnolo 10s?
gtb Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Możesz ładować C10 jak i każdy inny dedykowany do 10s , jedynie w przypadku łańcuchów shimano musisz zwracać uwagę jak zakładasz (te są kierunkowe).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.