MrTofu Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Witam serdecznie Objawy: Cykanie co pełen obrót korby (Hollowtech II)Co już zrobiłem:- sprawdziłem inne pedały - nic z tego- wymieniłem wkład suportu na porządny (Saint BB80)- luzów na korbie nie ma- blaty korby proste- wymieniłem siodełko na noweCo jeszcze mogę sprawdzić?Wiem że problem może sprawiać niewłaściwe dokręcenie lewego ramienia korby ale tutaj bez klucza dynamometrycznego lepiej niż jest teraz nie dokręcę.
krossb3 Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Może to banalne ale spróbuj jeszcze przeczyścić dokładnie sztyce. Jak się tam dostanie jakaś drobina piasku/brudu to też daje taki charakterystyczne cykanie podczas nacisku na pedały i niesie się to po całym rowerze i masz wrażenie że to wina napędu! Lub żeby to wyeliminować podczas jazdy pchaj kierownice do przodu a tyłkiem siodełko do tyłu spowoduje do napięcie w sztycy i jeśli tam jest problem to podczas tego testu powinien problem ustać. Lub jazda na stojąc tez to wyeliminuje....
testudo Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 A sprawdziłeś miski suportu? Też kiedyś walczyłem z cykającą korbą na wszystkie sposoby, symptomy dokładnie takie jakie opisujesz. W końcu dociągnąłem miski (tam powinno być 35-50 Nm więc dość sporo) i nastała błoga cisza.
baz Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Może to banalne ale spróbuj jeszcze przeczyścić dokładnie sztyce. Jak się tam dostanie jakaś drobina piasku/brudu to też daje taki charakterystyczne cykanie podczas nacisku na pedały i niesie się to po całym rowerze i masz wrażenie że to wina napędu! Lub żeby to wyeliminować podczas jazdy pchaj kierownice do przodu a tyłkiem siodełko do tyłu spowoduje do napięcie w sztycy i jeśli tam jest problem to podczas tego testu powinien problem ustać. Lub jazda na stojąc tez to wyeliminuje.... Dokładnie u mnie było to samo ew.sprawdź pedały
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.