krossb3 Napisano 31 Sierpnia 2017 Napisano 31 Sierpnia 2017 Witam, Rower znajomej, R3 z 2016 r, kupiony w Lutym 2017, piasta tył no cóż tylko JOY TECH D142DSE i już są z nią problemy. Dosyć ciężko pracuję a przy obrocie kołem po zdjęciu kasety i trzymaniu za nakrętki są znacznie wyczuwalnie szarpania i skoki. I tu pytanie czy w tak młodym rowerze 6 mcy i 3 tys km przebiegu, użytkowanym w miarę delikatnie (90% asfalt, suche warunki) a nie w ciężkim i mokrym terenie możliwe jest, że piasta jest już zmęczona? Piasta sama w sobie nie jest jakaś tam pancerna ale żeby po 6 miechach dawała już takie oznaki?
TheJW Napisano 31 Sierpnia 2017 Napisano 31 Sierpnia 2017 JOY TECH D142DSE i już są z nią problemy. Miałem tę samą piastę w Krossie R6 (2016). Mniej więcej po takim samym dystansie/czasie również uległa uszkodzeniu (podobne objawy) pomimo regularnego serwisowania. Wymieniłem komplet na Novateca. Przejechałem na nich podobny dystans, nie zaglądałem do piast ani razu, bo nie było potrzeby. Teraz cieszy się nimi nowy właściciel roweru. Odpowiadając na pytanie - tak, w przypadku tej piasty jest to niestety możliwe. Pozostaje oddać rower (ewentualnie samo koło jeśli się zgodzą) na gwarancję.
Gość Napisano 31 Sierpnia 2017 Napisano 31 Sierpnia 2017 U mnie także ta piasta zdechła, tyle że ja uderzyłem kołem o korzeń. W efekcie wykrzywiła się ośka i przestawiły miski, objawy takie jak opisane. Nie opłaca się tego reanimować, za nieco ponad 100 zł można kupić piastę Deore 525 z której jestem bardzo zadowolony.
krossb3 Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Napisano 31 Sierpnia 2017 Miałem tę samą piastę w Krossie R6 (2016). Mniej więcej po takim samym dystansie/czasie również uległa uszkodzeniu (podobne objawy) pomimo regularnego serwisowania. Wymieniłem komplet na Novateca. Przejechałem na nich podobny dystans, nie zaglądałem do piast ani razu, bo nie było potrzeby. Teraz cieszy się nimi nowy właściciel roweru. Odpowiadając na pytanie - tak, w przypadku tej piasty jest to niestety możliwe. Pozostaje oddać rower (ewentualnie samo koło jeśli się zgodzą) na gwarancję. Novateca ostatnio sam wrzuciłem na swoje nowe koło - zresztą z tego co pamiętam to Ty kolego mi tą piastę polecałeś w jednym z moich przednich postów - piasta sprawuje się super! ;-) A co do reklamacji to raczej małe szanse aby była rozpatrzona pozytywnie ale spróbować warto... ;-)
TheJW Napisano 31 Sierpnia 2017 Napisano 31 Sierpnia 2017 zresztą z tego co pamiętam to Ty kolego mi tą piastę polecałeś w jednym z moich przednich postów A faktycznie, coś kojarzę. No to dobrze, że jesteś zadowolony, bo inaczej byłoby mi głupio.
Ychu Napisano 31 Sierpnia 2017 Napisano 31 Sierpnia 2017 U mnie podobnie w jakimś joytechu - 3 k km i piasta zdycha. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.