Skocz do zawartości

[przerzutka przód] jaka przerzutka do szosy ?

masti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Składam sobie szose i tak kupuję cześci itp. Nie wiedząc co z czym i jak ale składam sam. Wiec zakupilem przerzutke shimano deore. Zakladam a tu zonk. Chaczy o opone i to konkretnie.

Musi byc jakas konkretna do szosowki ?Jakaś obejma inna ?0bdd4a92e2b9.jpgd872652c3795.jpg

Napisano

Jeśli korbę zakładasz szosową,to przerzutka też musi być szosowa.W przeciwnym razie mogą być problemy ze zmianą przełożeń.Dodatkowo tak jak u Ciebie,może się nie zmieścić.

Jeśli jeszcze nie kupiłeś wszystkiego,to wcześniej się dopytaj czy podzespoły które zamierzasz kupić będą kompatybilne.

Napisano

Sprawdź też jak masz w ramie puszczone linki. Szosowe ramy generalnie mają linki na dolnej rurze, ale ramy przełajowe miewają na poziomej. Wtedy będziesz potrzebował kółeczka zawracającego linkę, albo przerzutkę z górnym ciągiem (chyba FD-CX70).

Napisano

Tak tak. Korba na pewno shimano sora tiagra bądz jakaś inna. Oś zintegrowana bo juz mam założone adaptery.

na pewno na 2 blaty

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6702861767

Taka będzie ok ?

Ile biegów planujesz z tyłu? Claris dedykowany jest dla 8 przełożeń. Będzie przerzucał biegi również z napędem 9 i 10 biegowym, ale węższy łańcuch może powodować pewne problemy. Ja przy węższym łańcuchu 10 biegowym i clarisie miałem częsty problem ze spadaniem łańcucha podczas przerzucania z małej tarczy na dużą - wózek jest za szeroki dla takiego łańcucha. Zanim kupisz jakikolwiek element napędu musisz zaplanować ilość przełożeń i dobierać komponenty tak aby były ze sobą kompatybilne. Kupowanie części na chybił trafił to nie jest dobry pomysł. 

Napisano

Wlasnie koles ma wąski łancuch od 10 rzęd. I mu spada.

Przełozen będe miał 7-8. Zakupilem juz clarisa fd-2400. Będzie śmigac ? Ciekaw jestem czy sie zmiesci i nie bedzie o noc chaczyło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...