mistan Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 WitamObecnie mam korby Alivio FC-MC16 42/34/22, mocowanie kwadrat. Długość korby 170mm. Zębatki mocowane na 5 śrub, średnica podziałowa (chyba) 67mm.Mój rower MTB jest 8 biegowy, kiedyś bedzie 9.Jako że muszę wymienić obecne zębatki mam pytanie:Czy z braku dostępności orygianalnych zębatek na wymianę, jest jakaś możliwość podpasować zębatki z innego typu korby, o takiej samej lub podobnej ilości zębów? Liczę się z przeróbkami.Wiem że może taniej, szybciej i lepiej wymienić na nowe korby. Przeszkodą jest że mam skróconą prawą korbę o 30mm, a w nowej ciężko to będzie zrobić.Po wypadku mam krótszą nogę i ograniczony skok stawu kolanowego. Taka przeróbka pozwala mi w miarę normalnie uzytkować rower i cieszyć się jazdą.
Tatanka Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Podejrzewam że znalezienie tarcz pasujących do tej korby będzie bardzo trudne,a wiec zapewne też nie tanie.Prościej będzie kupić nową i skrócić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.