Skocz do zawartości

[kaseta/korba] alivio przeskoki, co wymieniać?

user1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam rower Kand Maestro 2013, osprzęt głównie alivio, przejechałem nim 2300km i po tym jak go przewiozłem w bagażniku 150km napęd zaczął przeskakiwać dość często przy ruszaniu i mocniejszym pedałowaniu. Dziwne trochę mi to się wydało, bo wcześniej nigdy nie przeskoczył ani razu. Zmierzyłem łańcuch i na całej długości wyciągnął się o ponad ogniwo(HG40 chyba). Kupiłem i założyłem HG71 i teraz to dopiero przeskakuje, domyślam się, że kaseta do wymiany, bo widać zużycie na często używanych koronkach, tylko nie wiem czy przednie koronki też są do wymiany? Zapadki są raczej ok, skoro na nowym łańcuchu łatwiej o przeskok? 

Cały napęd do wymiany po 2300km, jak jestem niedzielnym rowerzystą? Domyślam się, że z łańcuchem za długo czekałem, ale naczytałem się w internecie, że wymiana łańcucha po około 2-3k, albo po około 7k cały napęd. 

Kolejna sprawa na co wymieniać, bo tak duża rozpiętość nie jest mi jak widać po stanie zużycia koronek kasety potrzebna, najbardziej odpowiednia wydaje mi się HG51 8 rz. 11-28(HG50 13-26 od szosy będzie pasować?)

Na przednie blaty nie mam pomysłu, może pomożecie mi ocenić, czy je też wymieniać?

post-206192-0-30425500-1503256046_thumb.jpg

post-206192-0-81978300-1503256046_thumb.jpg

Napisano

Zmniejszasz zapotrzebowanie na pojemność napędu przy takiej wymianie kasety, więc problemów nie powinno być. Po stanie zużycia widzę, że najczęściej jeżdżone na środkowym blacie korby i koronkach 3,4 i 5. Kaseta koniecznie do wymiany, ale ładnie zużyłeś. Korba... sprawdziłbym na nowym łańcuchu, ale środkowa jest już dobrze nadgryziona.

Napisano

Dziękuje za pomoc, zamówiłem HG51 11-28, jak przez korbę będzie dalej przeskakiwać to się zgłoszę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...