Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Kompatybilność kółeczek przerzutki SRAM

dzemi15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy kółka shimano będą kompatybilne z przerzutką sram x7? Po raz kolejny zajechałem łożyska maszynowe, a że przy wymianie kółka pękły czas na nowe. Nie uśmiecha mi się płacić ponad 100pln za oryginały więc rozważam dwie opcje:

Tańsza, na tulejkach:

http://biostern.abstore.pl/przerzutki-tylne-kolka-przerzutki-rdm663-slx-dyna-sys,c121,p1055,pl.html

Droższa, na maszynach:

http://allegro.pl/kolko-kolka-przerzutki-aest-shimano-sram-8-9-10-i6755348188.html

Ktoś coś doradzi?

Napisano

Patrząc na to jak schowane jest to łożysko mam wątpliwości czy w przypadku zajechania da się je wymienić.

Zastanawia mnie jedno, czego na alledrogo komplet kosztuje drugie tyle?

Napisano

Bo najprawdopodobniej sprzedawcy na alleokazji mają to z polskiej "złodziejskiej" dystrybucji a Decathlon bierze to globalnie na wszystkie rynki prosto od Tacx`a.

Nie pierwsza i nie ostatnia rzecz która w Decathlon`ie jest zaskakująco tania.

Co do "serwisu" ... serio wymieniasz łożyska w kółeczkach przerzutki ?

Przecież to gra nie warta świeczki :).

Pomijam już fakt że plastikowe kółeczko najzwyczajniej w świecie się zużywa. 

Ale łożysko z uszczelnieniem które da rade trochę popracować to jakaś 1/3 ceny kompletu kółeczek od Tacx`a.

Jakbyś chciał wymienić je na takie jakie tam siedzi (nierdzewka z ceramicznymi kulkami) to chyba byś poszedł z torbami.

W mojej x7 skończyły się "zęby" a łożyska wciąż i nadal były w 100% używalne ... jeździ to w rowerze całorocznym któremu deszcz, śnieg czy słona zimowa breja nie jest obca. 

Co do kółeczek Shimano w przerzutce SRAM ... średnica śrubki jest chyba taka sama ale możesz mieć konieczność dostosowania szerokości montażowej.

W każdym razie w komplecie od Tacx są adaptery do różnych producentów przerzutek.

Jak jednak się uprzesz na kółeczka aluminiowe to miej świadomość że takie potrafią irytująco hałasować.  

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...