udam_u Napisano 13 Października 2006 Napisano 13 Października 2006 Witam! To moj pierwszy post na tym forum! Od niedawna jestem szcześliwym posiadaczem Kony Caldera ( wczesniej mialem rower z HI-TENU i na osprzecie SIS dlatego ten rower troszke jest dla mnie na wyrost. ) Przechodzac do moich pytan: Moze ktos wie jakie to jest XT z tylu w tej Kalderze..? Czytalem na forum, ze sa jakies z dlugim wozkiem, krotkim wozkiem - to wiem mniej wiecej o co chodzi ale np. o odwroconej sprezynie to juz nic konkretnego nie znalazlem a chcialbym wiedziec o co w tym chodzi..? Bo np czytalem wczesniej, ze lepiej zostawiac rower na dluzszych postojach (noc/zima) na najmniejszej zebatce, zeby sie sprezyna nie rozciagala...a jak jest odwrocona sprezyna to cos zmienia..? No i jaka ja mam XT w swojej Kalderze..? (Jezeli bedzie trzeba to zamieszcze foto - tylko chcialbym, zeby ktos mi napisal z jakiego kata ja zrobic, zeby bylo mozna cos stwierdzic). Poza tym do czego sluzy ta barylka na przerzutce ..? Przez ostatni tydzien jezdzilem po ostrych wertepach i troszke sie przerzutka rozregulowala tzn na tylniej nie wchodzi na najmniejsza zembatke (to jest bieg najwyzszy, czy najnizszy..?)...nie wiem, czy probowac regulacji z tego topicu (to jest do Alivio...do XT tez sie bedzie nadawalo..?): http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=455 czy udac sie do sklepu w ktorym kupilem rower... Pozdrooo!!! PS. Odnosnie regulacji - prosilbym, zeby na posta odpowiedzialy osoby z konkretna wiedza i doswiadczeniem bo nie chce nic zepsuc w nowym rowerku... Za wszelkie sugestie z gory dziekuje!!!
PaPut Napisano 13 Października 2006 Napisano 13 Października 2006 Jeśli nic nie było zmienianie w tej Konie, to masz zwykła sprężynę. O zostawianiu na zimę nic nie wiem. Shimano wprowadziło odwróconą sprężynę (low-normal) do klamkomanetk dual control, ale można stosować też w rapid fire (takie jakie Ty masz). Polega to na tym, że sprężyna ciągnie w stonę lżejszych przełożeń (większych zębatek) co owocuje szybszą reakcją. Przy użyciu manet rapid-fire masz odwrócone względem nomalnej (top normal), sterowanie, znaczy wskazującym na lżejszy bieg (musisz szybko cofać bo robotę wykonuje sprężyna), a kciukiem na cięższy bieg). To apropo odwróconej sprężyny ale jej nie posiadasz więc Cię nie dotoczy. Co do regulacji tu masz stronę link z dokładnie i dobrze opisanym przebiegiem pracy. Ta baryłka to właśnie do regulacji. Pomyślnej jazdy i regulacji, fajny rowerek (tylko ten amorek). Chyba już napisałem ale jak nie to jeszcze: z tyłu najmniejsza koronka to najcięższy, największy bieg, a z przodu najmniejszy to najmniejszy . Pozdrawiam . P.S Zamieścisz fotki roweru?
sebekfireman Napisano 14 Października 2006 Napisano 14 Października 2006 Bo np czytalem wczesniej, ze lepiej zostawiac rower na dluzszych postojach (noc/zima) na najmniejszej zebatce, zeby sie sprezyna nie rozciagala...a jak jest odwrocona sprezyna to cos zmienia..? Na postoje roweru dłuższe niż godzina, kilka godzin należy ustawić przerzutki na takich przełożeniach aby linka od przerzutki przedniej i tylniej nie była naprężona (ja zawsze zostawiam na 1/5). czy udac sie do sklepu w ktorym kupilem rower... Jak kupiłeś niedawno rower (ok. miesiąca temu) to jedź do sklepu - powinni Tobie gratisowo wszystko wyregulowac i sprawdzić.
udam_u Napisano 15 Października 2006 Autor Napisano 15 Października 2006 Dziekuje WAM za odpowiedz - szczegolnie PaPut'owi za wyjasnienia (odwrotna sprezyna) i link do regulacji przerzutek - na pewno mi sie w przyszlosci przyda! Mysle, ze tym razem to chyba jednak wybiore sie do sklepu tak jak proponowal sebekfireman - tak dla asekuracji. A co do tego mojego amortyzatora to czy on jest jakis slaby..? Nie mam odniesienia bo na innych nie jezdzilem ale ten MZ-2 jest calkiem przyjemny tak jak sobie rowerkiem smigam . Widzieliscie foto Caldery na 2007 rok..? jest czarna! Fotki mojego roweru umieszcze jak chlopak mojej siostry odwiedzi nas ze swoim aparatem cyfrowym Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.