gorak92 Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 Witam Kupiłem rower Lazaro V3 Integral 2017 Zrobiłem nim jakieś 700km, w międzyczasie okazało się że w suporcie nie było smaru - nasmarowali w serwisie ale nadal co jakiś czas slychac "klik". Mam możliwość od kumpla kupić za 200zł nowe: -kaset 9s alivio cs hg50-9 (chyba podejdzie pod oryginalne cs-hg300) -korba alivio fc-m430 kwadrat -łańcuch shimano hg53 Oryginalnie mam założoną Acera FCM-T3010 175mm na octalinku. Zastanawiam się czy jako, że mój suport(neco na maszynowych) pewnie wyzionie ducha ze względu na wadę smarowania/ moją wage 120kg to warto kupić te części i dokupić suport na kwadrat. Tak przyszłościowo, bo kiedyś na pewno się zjadą.
Imar Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 Chcesz mi powiedzieć że serwis rowerowy stwierdził że w łożyskach maszynowych nie było smaru, i serwis w jakiś sposób uzupełnił ten smar? Magia.
gorak92 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Napisano 18 Sierpnia 2017 Dokładnie, po 250-300KM oddałem na pierwszy przegląd , ten do 30 dni. Pykało mi mocno pod obciążeniem. Po odbiorze dostałem info, że był nienasmarowany suport i to przesmarowali. Przejechałam się 15KM i znowu zaczęło pykac, mniej ale nadal.
LukaszNN Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 Przejście z octalink na kwadrat to strzał w kolano. A skąd pewność że klikanie/stukanie to wina suportu? O stukach i klikaniach jest mnóstwo tematów, skoro suport jest po serwisie wyeliminowałbym go na starcie i szukał problemu dalej a nie cofał się w rozwoju i montował najbardziej przestarzały system zaraz po klinie w rowerach typu wigry itp
gorak92 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Napisano 18 Sierpnia 2017 A no i moja jazda to 90% asfalt, 10% szuter. Patrzę to koszt tych części to jakieś 300 zł nowych. Więc czy warto za te 100zł taniej bawić się kiedyś w kwadrat? Jest aż taka różnica?
Gość Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 Nie idź w kwadrat, to archaizm. Aktualnie stosowane rozwiązanie to łożyska zewnętrzne, chociaż Octalink też zły nie jest. Przesmarowali suport? Raczej zrobili Cie w konia albo napakowali z grubsza na wierzchu smaru.
gorak92 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Napisano 18 Sierpnia 2017 Zrobili mi to na gwarancji, faktycznie na wierzchu jest dużo smaru. Koszt nowego suportu jest mniejszy jak benzyny na dojazd. Kupię sama kasetę i łańcuch. Dzięki
Imar Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisano 18 Sierpnia 2017 Po przejechaniu kilkuset kilometrów nowym rowerem bardzo często pojawia się problem z suportem. Odgłosy które wychodzą z okolic mufy suportowej rozwiązuję się przez skręcenie misek suportu. Można przy montażu suportu do mufy nałożyć obwicie smaru, smar zabezpieczy suport przed wilgocią. Ale nie jest to "smarowanie suportu". Producenci montują suport na sucho.
Gość Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Można przy montażu suportu do mufy nałożyć obwicie smaru, smar zabezpieczy suport przed wilgocią. Jest różnica między napakowaniem smaru dookoła żeby ściekająca woda z rury podsiodłowej nie niszczyła suportu a napakowaniem smaru z wierzchu i twierdzeniem że się suport nasmarowało
gorak92 Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Napisano 20 Sierpnia 2017 Jeszcze jedno pytanie. Rura podsiodlowa dla 123kg i 192cm. Już dwie polamalem i szukam czegoś mocnego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.