Skocz do zawartości

[korba]ocena stanu

Dareios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem wczoraj nowy łańcuch i zgodnie z oczekiwaniami przeskakuje na wolnobiegu (na jednej zębatce co prawda ale jednak). Tak więc trzeba wymienić. Teraz pytanie co z korbą - trochę zjedzona już jest, ale nowy łańcuch przyjęła. Proszę o ocenę jej stanu, zwłaszcza środkowego blatu. Ile jeszcze takie coś może pociągnąć? Zastanawiam się po prostu bo nie wiem czy wytrzyma jeszcze jeden sezon (jakieś 4-5 tys km), a nie chcę robić osobnych zamówień na wolnobieg i korbę bo szkoda dwukrotnie kryć koszt wysyłki. Jest to korba klasy Z czyli Ofmega

post-200026-0-37158300-1502961128_thumb.jpg

post-200026-0-09553500-1502961132_thumb.jpg

post-200026-0-43264700-1502961137_thumb.jpg

Napisano

A tak z ciekawości, dlaczego po wymianie wolnobiegu by miało przeskakiwać na korbie? Patrzyłem jak nowy łańcuch wchodzi na ten środkowy blat i wchodził dość głęboko. Generalnie ta korba (jak i cały rower) na jednym łańcuchu przejechała 4-5 tys km, wiec musiałaby zrobić drugie tyle. Mówisz, że raczej nie ma na to szans?

Napisano

Miałem sytuację jak u Ciebie.Przeskakiwał łańcuch na kasecie,na korbie nie,chociaż była w kiepskim stanie.Po wymianie kasety i łańcucha prawie od razu  łańcuch zaczął przeskakiwać na korbie.Po prostu kaseta była w gorszym stanie i na niej łatwiej było o przeskakiwanie łańcucha.Po wymianie to korba była słabszym ogniwem.A co do korby,to faktycznie powinna przynajmniej teoretycznie przeżyć chociaż 2 kasety,ale to zależy od techniki jazdy,terenu.Jeśli głównie był używany środkowy blat,a tak by wynikało z jego stanu,to wiadomo że korba wytrzyma mniej,niż gdyby była używane równomiernie wszystkie 3 blaty.

Napisano

Tak, ale przeskakuje tylko na jednej zebatce z tylu, na innych sie trzyma wiec wywnioskowalem ze korba jest ok. Ale chyba nie ma co filozofowac tylko zamawiac poki jest w promocji. Takie pytanie jeszcze - duzy blat na mojej korbie ma 46 zebow, nowa bedzie miec 48. Jaka to jest roznica w srednicy?

Napisano

Tak, ale przeskakuje tylko na jednej zebatce z tylu, na innych sie trzyma wiec wywnioskowalem ze korba jest ok. Ale chyba nie ma co filozofowac tylko zamawiac poki jest w promocji. Takie pytanie jeszcze - duzy blat na mojej korbie ma 46 zebow, nowa bedzie miec 48. Jaka to jest roznica w srednicy?

Lepiej się zastanów czy przerzutka to przyjmie :)
Napisano

Policzyłem na szybko, to jest 8 mm większa średnica, a obecnie jest jeszcze sporo miejsca. Najwyżej się trochę dziada podniesie

Napisano

Przednia przerzutka ma parametry które muszą być spełnione w nowej korbie,aby dało się ją bezproblemowo wyregulować.Te parametry to: najwiekszy obsługiwany blat,różnica między dużym a małym blatem,oraz różnica między dużym a średnim.Zmiana korby na taką z blatem 48 zapewne ciągnie za sobą inne zmiany,więc przerzutka może mieć problem.Do tego dochodzi jeszcze dobranie do nowej korby suportu o odpowiedniej długości.

Napisano

Nie dorwe teraz korby z blatem o 46 zebach. Ten rower i ta korba maja jakies 20 lat. Pozostale tarcze sa takie same.

Suportem sie nie martwie, mam suport klasyczny, na wiankach, wiec wymienie sam walek

Napisano

Jeśli masz korbę 46/36/26 to nowa 48/38/28 powinna pasować do przerzutki.Natomiast długość suportu,w Twoim przypadku samej ośki jest ważna.Nowa korba potrzebuje konkretnej długości,np.113mm.Jeśli dasz za długi,to przerzutka może się nie dać tak daleko wychylić żeby obsłużyć wszystkie blaty.

Napisano

Mam korbe 46/38/28, nowa ma 48/38/28. Zobaczymy czy da rade.

Co do suportu, moj walek (os nie przenosi momentu obrotowego) ma 129mm, nowa korba jest na 122. Takie cos kosztuje pare zl na allegro wiec o to jestem spokojny

Napisano

Witam ponownie

Zastanawiam się nad doborem wałka suportu. Do tej korby (Suntour XCC 48/38/28) zalecają długość 122 mm. Tyle, że ja mam mufę o długości 70mm (gwint włoski), a nie 68.I z tego co widzę to wałki o długości 122 mają mniejszy rozstaw bieżni, na tyle że nie udałoby mi się zakontrować miski po stronie nienapędowej. 

Napisano

Dzięki, przeglądałem wcześniej pakiety na ITA, ale ze względu na ceny tych wkładów zostaję przy suporcie klasycznym. Nie opłaca mi się kupować suportu droższego od korby, zwłaszcza w rowerze którym planuję jeździć jeszcze rok

Założę nowy wątek, bo w tym pierwotnie chodziło o ocenę stanu korby, odpowiedź uzyskałem, a dobieranie suportu to już coś innego więc nie będę bałaganu robił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...