Skocz do zawartości

[Bardzo tania szosa] prośba o porównanie

LUCAS666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam bardzo taniej szosy na początek ( pierwszy rower tego typu ). Nie planuję dużo jeździć, może 50 km raz w tygodniu. Mieszkam w Irlandii i rynek jest tu bardzo ograniczony a sprowadzanie roweru z Polski raczej się nie opłaca. Szukam więc roweru w UK i znalazłem dwie tanie opcje (300 funtów to raczej max). Jako że jestem zielony proszę o porównanie i ewentualne wskazówki czego szukać a czego unikać. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje innych rowerów w podobnym budżecie. Szukam tylko nowego roweru

https://www.decathlon.co.uk/triban-500-se-road-bike-id_8306187.html

http://www.sportsdirect.com/muddyfox-race300-mens-road-bike-933094?colcode=93309450

Napisano

Muddyfox ma fajny osprzęt, choć z różnych grup, ale mimo wszystko 13kg nawet w tej cenie to waga przynajmniej o 2kg za duża, dlatego ja bym tę opcję od razu odrzucił. Co do Tribana 500 to słyszałem wiele pozytywnych opinii, ale osobiście chyba wolałbym coś z dwiema tarczami z przodu... Także, powiem tylko na co z mojego doświadczenia warto zwracać uwagę kupując szosę w tej cenie:

- Jednolita grupa osprzętu z klamkomanetkami, przynajmniej Shimano Claris.

- Karbonowy widelec.

- Geometria Endurance(co posiada większość rowerów w tej cenie).

Napisano

Maddyfox za 1400zł wygląda jak błąd marketingowy. Na oko powinien kosztować 2200-2300.

• Korba Tiagra w systemie hollowtech
  • karbonowy widelec
  • minus to tak jak napisał kolega, duża waga. 13kg. No ale jakiś powód tego, że ten rower kosztuje 1400zł, musi być.

Kross Vento (3-4) na podobnym osprzęcie stoi katalogowo (3) 3200 i (4) 4000zł. 

Na śmiganie 50km raz w tygodniu taki rowerek powinien posłużyć przez długie lata. Spokojnie też się nadaje to regularnych treningów. Może tylko dokupić pod choinkę karbonową sztycę  :thumbsup:

Napisano

Nowe vento są na nowych grupach szosowych, tak że porównanie troszkę nieadekwatne. Vento 4 jest powszechnie do dostania za 3400.

Maddyfox jest mieszanką grup, co nie zmienia że cena jest dobra.

Napisano

Maddyfox za 1400zł wygląda jak błąd marketingowy. Na oko powinien kosztować 2200-2300.

Muddyfox jest w rozmiarze 60 - jak autor ma 195 cm wzrostu to jak znalazł ....

Napisano

Za 1400zł jak nowy rower ma klamkomanetki to już jest dobrze. A Muddyfox z korbą tiagry jest abstrakcją i wygląda jak błąd marketingowy. Nowy rower znaleźć z korbą sora na hollowtech za 2500 jest trudno.

Nowego roweru na lepszym osprzęcie za 1400zł się nie znajdzie.

Napisano

Nie jestem do końca pewny co jest w tym rowerze. Na zdjęciu jest korba Tiagry, a w opisie sora 3500. No i hmmm manetki są też sora i napisane że napęd 18 biegowy. Także chyba jest złe zdjęcie a korba faktycznie będzie sora. Co nie zmienia faktu że za ten hajs sora to rewelacyjna relacja ceny do oferowanego osprzętu.

Napisano

Wychodzi jednak na to, że do Irlandii z UK nie wysyłają. Trzeba będzie pokombinować albo innego roweru poszukać. Irlandia to najwyraźniej koniec świata bo ciężko tutaj z wysyłką czegokolwiek

Napisano

Panowie, ale 13kg? Najtańsze górale z Decathlona ważą niewiele więcej... Faktycznie, cena w stosunku do oferowanego osprzętu jest bardzo dobra, ale czy zakładając, że szukamy tylko szosy - nie lepiej na początek poszukać lepszej bazy? Oczywiście, wszystko zależy od zapotrzebowania i planów ewentualnego upgrade roweru, ale jak dla mnie, jeśli ktoś rozpoczyna przygodę z szosą - rower z wagą 13kg to nie jest najlepszy pomysł. Na przemieszczanie się/dojazdy będzie ok i się opłaca, ale wydaje mi się, że nie uda się poczuć tej lekkości/zrywu który rowery szosowe oferują...To tylko moja opinia ;) Pozdrawiam ;)

Napisano

Nie trzymałbym się tak kurczowo tych 13 kg - obstawiam błąd w wadze lub wagę z opakowaniem. Raczej nie ma możliwości żeby alu/karbon tyle ważyło. Chyba,że rama lub koła ważą 4 kg ;) Poprosiłbym sklep o zważenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...