bikerzone Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam, mam pytanie czy zęby na kasecie i korbie podołają nowemu łańcuchowi czy będzie potrzebna wymiana? KORBA: Shimano FC-TY701 42/34/24T ŁAŃCUCH: Shimano CN-HG40 KASETA: Shimano CS-HG41 I jaki polecacie łańcuch?
mataman Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Kaseta jest ok, ale korba nie wygląda za dobrze.
bikerzone Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedź, czekam na wypowiedzi innych użytkowników
borsooq Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 A jak na mój gust, to korba też wygląda dobrze. Dużo tym zrobione jest? W sumie to i kaseta i korba wyglądają jakby zrobiły niewiele kilometrów w swym żywocie. Zęby korby trochę podrapane, ale nawet nie sa rowki powgłębiane od łańcucha. Ile na tym setupie zrobiłeś do tej pory? Coś się dzieje?
bikerzone Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 na tym setupie jeżdżę rok, mój styl jazdy jest agresywny i 70% asfalt 30% lekki teren. Przebieg wynosi około 2500km troche mało ale dopiero zaczynam jeździć. @Tatanka a co sądzisz o tym kmc coś więcej bo ten co mam teraz to lipa i guma od majtek I czy napęd podoła nowemu łańcuchowi? bo na starym przy podjazdach jak mocniej nacisnę to słyszę, że coś strzeliło w napędzie. Byłem dzisiaj w autoryzowanym serwisie Krossa i poprosiłem o przyłożenie miarki do łańcucha i usłyszałem, że łańcuch jest zużyty i należy go wymianić. Dodał też, że z wymianą łańcucha muszę też wymienić kasetę a nawet nie spojrzał na jej stan i uznał, że będzie się ślizgał. Łańcuch jaki mi zaproponował to shimano HG-71. Co sądzicie o tym?
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Zmień serwis.CN-Hg 40 może momentalnie się rozciągnąć,co nie oznacza zaraz zużycia kasety.KMC jest naprawdę dobrym łańcuchem w dobrej cenie.Dodatkowo od razu ze spinką.
bikerzone Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 Wiem lecz nigdzie w okolicy innych serwisów nie ma. Tutaj nie ma nikogo z pasją do rowerów tylko są osoby nastawione tylko na sprzedaż rowerów nie na serwis. mam jeszcze jedno pytanie: czy opłaca się zmienić cały napęd na 2x10 czy lepiej pozostać na 3x10?
bikerzone Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 ●łańcuch kmc x8.93 czym się rozni od x8.99? ●czy się oplaca dopłacać do niego? ● tylko nie wiem czy on da rade na mojej korbie bo HG40 się ślizga trochę po mocniejszym wciśnięciu Z góry dzięki za odpowiedz
gtb Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 X8.93 ma niklowane tylko zewnętrzne ogniwa X8.99 dodatkowo wewnętrzne (lepiej zabezpieczony antykorozyjnie) , wytrzymałościowo oba identyczne.
bikerzone Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Napisano 8 Sierpnia 2017 już mam ostatnie pytanie dotyczące ilości ogniw: hg40 ktorego teraz mam ma ich 114 a kmx x8.93 ma ich 116 i trzeba z tym coś robić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.