Goblin_Janusz Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Obecnie mam Evado 7.0 (wg specyfikacji 13,7 kg) z amortyzatorem SR Sunotur NCX-E (niepowietrznym), opony Mondial 28 x 1,6 na 90 psi, ale chciałbym jeździć szybciej (na 100km miałem średnią jakieś 23,5)W znaczącej mierze jeżdżę po asfalcie i ścieżkach rowerowych z kostki takiej jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=SqYdxUcAqA0Zdałem sobie sprawę, że właściwie przez całe odcinki amortyzator mam zablokowany - komfort dla mnie przy takim ustawieniu jest dla mnie w porządku.Typowe odcinki to np.50 km z czego 45 - asfalt 5 - piasek100 km z czego 40 - kostka, 45 - asfalt, 5 - piasekW związku z tym zastanawiam się czy amortyzator jest mi w ogóle potrzebny, czy nie lepiej byłby widelec karbonowy i cieńsze opony - takie jak w gravelu. Nie miałem jednak nigdy takiego zestawu i nie wiem jakby się zachowywał - szczególnie na ścieżce z takiej kostki i dodatkowo z inną kierownicą.Czy może wystarczy założyć węższe opony i chwyty z rogami ?Czy mógłby mi ktoś coś doradzić w tej sprawie?
Blue Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Różnica w stosunku do Twojego roweru to geometria, sztywny widelec i baranek( i szosowe manetki). Gravele potrafią mieć gumki powyżej 40mm, więc tyle ile masz obecnie. Nie wiem czy zmiana amora na sztywny(obniży główkę) + dłuższego mostka z giętą kierą nie da czegoś podobnego do gravela, trza by porównać geo, obstawiam, że gravel będzie dłuższy. Generalnie jak masz zyskać to głównie na pozycji bardziej aero.
Kolmark Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Będziesz jeździł szybciej, bo rower będzie lżejszy, ale nie napalaj się na średnią, jeśli nie chcesz się rozczarować. Kiedyś na starym mtb o wadze 13kg miałem średnie ponad 30km/h na 120km trasie. Teraz moja treningówka mtb waży poniżej 11kg, a średnie nie uległy zwiększeniu na porównywalnych dystansach. Szybszy jestem na dyst. krótszych i na górkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.