hulajnogaA Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Na wózku tylnej przerzutki XT M8000 na plastikowej pokrywce z napisem "Dynasys" znajduje się gumowy koreczek. Tu mam pytanie czy to jest jakaś smarowniczka ? bo tak to wygląda. Jeśli tak to co tam się aplikuje (smar, olej) i jak często ?
gtb Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Tak , to smarowniczka (na smar) do sprzęgła . O częstotliowości smarowania trudno powiedzieć zapewne zależne od warunków itp. Sam mam M8000 od marca i nawet nie zawracałem sobie głowy tym elementem (tym bardziej , że w M786 tego nie było).
kudizc Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 To jest zaślepka od regulacji napięcia sprzęgła. Lepiej nie smarować. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
gtb Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 @@kudizc masz rację dopiero teraz mnie tknęło aby tam zajrzeć i jest tam śruba na imbus (do tej pory kierowałem się manualem gdzie shimano podawało jako dodatek smar do sprzęgła i tym się zasugerowałem ).
kudizc Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Też miałem przez chwila mieszane uczucia, jednak odkręcenie dekielka kilka dni temu rozwiało moje wątpliwości. Nie smarować! Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
TheJW Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Tu mam pytanie czy to jest jakaś smarowniczka ? bo tak to wygląda. Jeśli tak to co tam się aplikuje (smar, olej) i jak często ? Tam znajduje się, jak już napisano, mechanizm sprzęgła. Pod dekielkiem jest uszczelka, która uniemożliwia dostanie się do środka wody, pyłu czy błota. Jeśli działa - nie ruszać, nic się nie będzie z tym działo. Jeśli jednak już będziesz musiał rozebrać, smaru użyj jedynie do uszczelki (fabrycznie była pokryta jakimś mazidłem, ja użyłem przy składaniu PM600 do amortyzatorów). Poza tym konserwacja jak zwykle - umycie całej przerzutki, wyczyszczenie sprężyny (można potem kapnąć trochę oliwki do łańcucha), czyszczenie kółek (polecam szczoteczkę do zębów i odrobinę benzyny - tak, by nie rozpuścić smaru wewnątrz łożysk, a wyczyścić brud jedynie z zębów) i to by było na tyle. Oczywiście zawsze można rozebrać przerzutkę na części pierwsze, ale póki działa bez zastrzeżeń - nie ma potrzeby. Gumowy kapturek, jak też już zauważono, to zaślepka od śruby regulującej sprzęgło. Możesz nią pokręcić i ustawić sprzęgło pod siebie, ale jak za mocno skręcisz, mogą być problemy ze zmianą biegów. W praktyce wygląda to tak, że fabryczne ustawienie jest jak najbardziej OK i nie trzeba go zmieniać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.