Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana klinu na kwadrat

stevann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem dość starą kolarkę Peugeot z osią na klin i czy budowa  tulei jest taka sama chodzi mi o długość i szerokość bo chcę zmienić na kwadrat musi to być jakaś specjalna długość osi ?. Po prostu będę miał jakiś problem typu za ciasna lufa itp.

Napisano

czy budowa  tulei jest taka sama chodzi mi o długość i szerokość

Chodzi ci zapewne o mufę suportu. Długość po prostu zmierz.Najpopularniejsze jest 68mm we wloskich jest 70mm, czasem trafia się też 73mm.

Gwint zwykle bywa 1-3/8"x24tpi. Ale Francuzi swego czasu stosowali własny 35mmx1mm. jak masz taki to suportu tak latwo nie dokupisz. Najprościej by było przegwintować

na włoski 36mm x 1mm.

musi to być jakaś specjalna długość osi ?

Długość osi musi być dobrana do korby. Jak kupisz korbę na kwadrat to wtedy dobierzesz długość suportu.
Napisano

Kluczowe jest sprawdzenie jaki masz gwint. Być może ta rama ma już angielski. Najprościej to zrobić wkręcając w gwint jakąś stara miskę z lewej strony.

Bo jeśli masz francuski to prawa miska ma też prawy gwint i wtedy będziesz wiedział, w którą stronę ją wykręcać.

Gwintowanie jest bezpieczne, powiększasz otwór tylko o 0,5mm na stronę, tak naprawdę to tylko pogłębiasz gwint. Włoski ma też skok 1mm i też oba prawe.

Drugą opcją by było ściągnięcie suportu francuskiego np:

https://www.sheldonbrown.com/harris/french-cranks.html

ale to przekroczy koszt całej ramy.

Przegwintowanie powinny być w stanie zrobić porządne serwisy rowerowe (muszą mieć narzędzie do gwintowania muf).

Napisano

W sumie nie potrzeba zmieniać, dzisiaj odebrałem od kuriera, i klinowy jak na razie się nie wyrobił na lewo prawo a propo jak często wyrabia się klin ?, czy to jest normalne, że pedał odbija w starych mechanizmach klinowych z dłuższym użytkowaniem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...