aron85 Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 Po zlozeniu napędu przód: 34t narrow wide, tyl: 10zębatek z czego największa 40t,lancucha 108nitow i przezutka shimano xt przeskakuje mi przy duzych obciazeniach. Zębatki na pierwsz rzut oka sa ok. Więc zostanawiam sie czy przyczyna moze byc zly/za krotki lancuch chy moze bembenek?
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2017 Mod Team Napisano 16 Lipca 2017 Stan poszczególnych komponentów? Jak wszystko nowe to dziwne. Jak nowy łańcuch a kaseta używana to normalne. Jak odwrotnie to nie rozsądne. Do zwykłych napędów dodaje sie jedno ogniwo, do napędów 1x ja dodaje 2 ogniwa do łańcucha. Wiadomo, wg powszechnego schematu doboru łańcucha. Odległość kółeczka jest ok 5mm ? od kasety na 1 biegu ?
aron85 Napisano 16 Lipca 2017 Autor Napisano 16 Lipca 2017 Kaseta i lańcuch używane. Kaseta stan bardzo dobry, lańcuch wyjęty z innego roweru na ktorym wszystko bylo ok. Odleglosci kółek sprawdze pozniej bo nie jestem na miejscu. Lańcuch jest trochę napiety na największych zębatkach. Moze miec to wplyw na przeslakiwanie? Moze kaseta i lańcuch nie dogadują sie?
lichak Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 Moze kaseta i lańcuch nie dogadują sie? Najpewniej tak, inaczej rozciągnięta kaseta i inaczej łańcuch. Podeślij zdjęcia jak to leży na sobie.
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2017 Mod Team Napisano 16 Lipca 2017 No jak skacze na sporych zębach typu 14, 16t to wyraźnie jest coś nie tak ... jak tylko na najmniejszych to widna nie dopasowania sprzętowego. Zaiste z czasem przestanie skakać, ciężko powiedzieć kiedy.
aron85 Napisano 16 Lipca 2017 Autor Napisano 16 Lipca 2017 Wieczorek podesle fotki. Przeskakiwanie zauwazylem na najmniejszych zębatkach gdzie uzywam najwiecej sily. Lancuch i tak bede chyba nowy kupowal zeby nie byl taki naprezony. Tylko jaki wybrac zeby dogadywal sie z resztą napędu.
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2017 Mod Team Napisano 16 Lipca 2017 Używany ? Musisz być świadomy iż kupowanie lncuchow może okazać sie nie trafione. Jednak widzę tutaj twój problem. Jeździsz siłowo a przy siłowej jeździe potrafi skakać nawet na nowych komponentach. Mogę sie mylić oczywiście. Jednak jazda powinna być z kadencją ok 90. Wtedy jest najefektywniej. Jazda kadencyjna jest bardzo zalecana gdyż: - oszczędza pieniądze poprzez wolniejsze zuzywanie sie napędu - oszczędza zdrowie poprzez nie wywieranie az tak dużego nacisku na stawy. - wspomaga osiągniecie dobrej kondycji - szybciej ją osiągniemy aniżeli przy jeździe typowo siłowej.
Ychu Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 lańcuch wyjęty z innego roweru na ktorym wszystko bylo ok Ale kaseta jest z tego samego roweru czy innego? Jak innego to tu może być problem. Mierzyłeś wyciągnięcie łańcucha?
Nastar Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 Odległość kółeczka jest ok 5mm ? od kasety na 1 biegu ? I tutaj najpierw zacząłbym szukać przyczyny... Drobna sprawa a potrafi popsuć trochę nerwów i podczas regulacji i podczas jazdy...
aron85 Napisano 16 Lipca 2017 Autor Napisano 16 Lipca 2017 Przy najwiekszej zebatce z tylu kolko przerzutki ma do zębatki okolo 1cm http://pokazywarka.pl/qsuci0/ Napęd brudny bo byla jazda w terenie;) A historia z napedem wygląda tak: kupilem uzywany rower, podczas pierwszych 100m jazdy urwal mi sie lancuch w 2 miejscach. Przelozylem lancuch z poprzedniego roweru, ktory wg mnie jest za krotki ale czy ma to wplyw na to omykanie? Kaseta shimano, lancuch na pewno innej firmy jest zalozony.
Ychu Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 Jak dla mnie długość może być. Jeśli łańcuch jest z innego roweru to może być , że rozciągnięty łańcuch skacze na mało zużytej kasecie. Zmierz zużycie łańcucha.
aron85 Napisano 16 Lipca 2017 Autor Napisano 16 Lipca 2017 Nie mam przyrzadu, muszę kupic. No ale i tak chyba kupię lancuch bo z tego co patrzylem to lancuchy na 10zębatek maja okolo 114ogniw. Standardowy lancuch shimano xt bedzie chyba gadal z tą kasetą?
Nastar Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 Spróbuj delikatnie podkręcić śrubką regulacyjną i zbliżyć kółko przerzutki do kasety.
Ychu Napisano 16 Lipca 2017 Napisano 16 Lipca 2017 Nie mam przyrzadu, muszę kupic. No ale i tak chyba kupię lancuch bo z tego co patrzylem to lancuchy na 10zębatek maja okolo 114ogniw. Standardowy lancuch shimano xt bedzie chyba gadal z tą kasetą? Każdy powinien , a to , że łańcuchy sprzedaje się dłuższe to dlatego , że nie może być sytuacji że komuś zabraknie łańcucha jak składa napęd. Pomijam oczywiście rowery poziome , bo tam to ze 3 wchodzą jak nie więcej Z resztą jak chcesz brać shimano to minimum HG94
aron85 Napisano 16 Lipca 2017 Autor Napisano 16 Lipca 2017 Zmierzylem linijka 10 ogniw i wyszlo 128,5mm czyli 12,85mm na ogniwo. Czyli z tego co wyczutalem w sieci to chyba lancuch do wymiany, zgadza sie?
aron85 Napisano 17 Lipca 2017 Autor Napisano 17 Lipca 2017 Problem rozwiązany, wymieniony łańcuch i dwie najmniejsze zębatki w kasecie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.