Skocz do zawartości

[suport] Kwadrat, 68x122,5mm - wątpliwości

michalbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć koledzy,

długo mnie tutaj nie było, ale zmuszony losem wróciłem, by coś naskrobać. Posiadam rower z lat 90-tych, typ MTB, jednak pełny sztywniak. Rama stalowa, podobnie jak widelec. Znaczną część elementów roweru już wymieniłem (jeżdżę nim od 2012 roku), ale utknąłem na wymianie suportu. Jako, że kupiłem jakiś czas temu korbę FC-M131 pod oś 122,5mm, to i automatycznie zakupiłem suport o wymiarach 68x122,5mm (mufa w ramie ma długość 68mm właśnie). Jako, że po kilku godzinach prób odkręcenia suportu nie udało mi się go odkręcić, to nabrałem wątpliwości czy aby na pewno posiadam gwint BSA, a nie francuski. Tak cholerstwo się zapiekło, że przedłużka 50cm + 60kg masy ciała nie dają rady. Średnice standardu angielskiego i francuskiego oraz szerokości muf się pokrywają. Lewą miskę (akurat ta w obu przypadkach ma prawy gwint) już prawie zniszczyłem. Okazała się być aluminiowa. Druga miska, prawa jest nienaruszona konstrukcyjnie, ale też prawdopodobnie jest aluminiowa (powstają łatwo wgniecenia od pobijania płaskim wkrętakiem).

Pytania do Was z prośbą o pomoc kieruję następujące. Czy można rozróżnić (bez wykręcania) gwint francuski i BSA? W jaki sposób radzicie sobie z wykręceniem wkładu, ze zniszczoną miską włącznie? 

Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi. 

Napisano

Ha, witaj w klubie! Od dwóch dni walczyłem że starym suportem w rowerze cioci i też zwątpiłem w rodzaj gwintu, ale był bsa. Na szczęście wszystko było ze stali. Pomogło zalewanie Brunoxem i grzanie opalarką (niestety lakier namufie zmienił kolor i wyskoczyły bąble). No ale jak rower przez lata nie widział przeglądu to tak się kończy. Jak masz dostęp do klucza udarowego to też może pomóc. Na pocieszenie - jak puściło to satysfakcja ogromna;-)

Napisano

No i co? Próbowałeś? Zrób test tych misek magnesem - czy na pewno aluminiowe? no bo jak nie będzie wyjścia to trzeba dospawać konkretną nakrętkę, a do stali łatwiej.

Jeszcze mi się przypomniało - jakbyś grzał mufę to spróbuj szoku termicznego - miska i tak się nagrzeje więc schłodź ja błyskawicznie CO2 (kup w komputerowym tzw. sprężone powietrze w areozolu - w rzeczywistości to CO2)

Albo zrób test K2 Vulcan :-)

http://k2.com.pl/testuj

Napisano

Wczoraj podszedłem do odkręcenia po raz drugi. Co prawda po godzinie już byłem bliski rezygnacji (dwa różne środki penetrujące, opalarka, dłuższy klucz), po czym z pomocą przyszedł sąsiad. Nieco większa siła była potrzebna i miska puściła :) Najważniejsze, że suport ma gwint BSA, a o tym nie byłem przekonany. Miskę z prawym gwintem potraktowałem brzeszczotem i przecinakiem, bo już nie dałem rady już jej odkręcić - wielowypust był zniszczony. Miski okazały się być stalowymi, więc dziwi mnie, że takie miękkie były pod wkrętakiem. Muszę jeszcze tylko poprawić w serwisie lewy gwint w mufie i mogę zakładać nowy wkład wraz z korbą.

Dzięki za odzew i pomoc w temacie! :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...