gawron60 Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Witam, od razu zaznaczam że w temacie rowerów jestem totalnym laikiem, mam 21 lat 190 cm wzrostu i ważę 100 kg. Głównym sportem jaki uprawiam jest siłownia, siatkówka, a rowerem jeździłem jak byłem w podstawówce, i rok temu 2-3 miesięcy do pracy 10 km w jedna stronę sam asfalt, jakiś starszy model gazelle wąskie opony. Jako, że chciałbym zacząć jeździć, głownie aeroby przed siłownią oraz czasami do pracy, bądź jakieś wycieczki przymierzam się do zakupu. W mojej okolicy mam ścieżki rowerowe, drogi asfaltowe, małe wioski też głownie drogi asfaltowe oraz trochę lasów i tutaj pytanie jakiego rodzaju to powinien być rower, chyba najbardziej przymierzał bym się do roweru fitness ale inne też wchodzą w grę tak samo i rower używany jeżeli byłby w jakiejś cenie sensowne. Cena za rower to tak jak napisałem 1700-2500 przymierzał bym się do tej dolnej granicy, ale wiadomo że jeżeli różnica paru stów przełoży się na dużo lepszą jakość to wolałbym dołożyć, jak wiadomo będzie to sprzęt na lata i nie będę zmieniał. I też kolejne pytanie czy od razu pchać się w taki drogi sprzęt skoro już tańszy rower byłbym dla mnie dużym przeskokiem jeśli chodzi o komfort jazdy. Chciałbym go też corocznie serwisować, żeby nic nie popsuć samemu. W decatlonie widziałem TRIBAN 520 FB B'TWIN https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-fb-id_8322799.html i myślę właśnie nad nim. No i w cenie roweru chciałbym odrazu uchwyt na bidon, licznik jakiś mały pokrowiec, żeby wszystko było już zamontowane do odbioru. Poszperałem i zauważyłem model Romet Mistral Urban 2015 za 900 zł na allegro, czy to nie byłby rozsądny wybór, do tego coś pozmieniać i miałbym sensowny rower w dobrej cenie?
teraw Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Rower faktycznie niezły na treningi uzupełniające do innych sportów. Brak baranka raczej uprości obsługę dla osoby nie skupiającej się na kolarstwie. Fajnie, że są opony 28 mm, klasycznie szosowe 23 mają problemy na chodnikach czy kiepskim asfalcie, 28 zapewniają znacznie większy komfort. Sora 3x9 to dobry osprzęt dla amatorów, zaletą są też bardzo tanie części zamienne. Mały blat z przodu pozwala spokojnie wtaczać się pod strome górki. Supotrem na kwadrat się nie przejmuj - różnica masy bez znaczenia, trwały i wymiana kosztuje grosze. Sztywność przy aerobach i wycieczkach wystarczająca, różnicę widać dopiero przy sprintach na sojąco. Koszyki na bidon polecam dwa, są też dwa miejsca na ramie - zaleta przy dłuższych wycieczkach oczywista, a nawet przy krótszych można wziąć wodę do jednego i izotonik do drugiego. A nawet pusty kloszyczek nie przeszkadza, bo praktycznie nic nie waży a kosztuje grosze. Z tego co widzę to pedały w tym rowerze są od razu do wymiany, bo są plastikowe, a noski to jakaś pomyłka (nic nie dają, tylko przeszkadzają i zaraz się połamią). Dla amatora polecam porządne aluminiowe platformy bez ostrych pinów. Licznik - pulsometr pewnie masz w zegarku, więc licznik kup najtańszy, tylko jakiejś normalnej firmy, żeby się nie rozpadł. Możesz też wziąć sobie taki uchwyt, żeby móc zapiąć zegarek na kierownicy. Ogólnie do 2000 trudno znaleźć coś nowego lepszego. We wszystkich rowerach z decatlonu na ich kołach od razu po zakupie należy udać się do dobrego serwisanta na dociąganie szprych, bo koła są składane z niezłych części, ale nieumiejętnie. Romet mistral urban - sprzęt nie najgorszy, ale geometria "po bułki do sklepu" niesportowa.
gawron60 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Napisano 3 Lipca 2017 Też nie oczekuję od roweru nie wiadomo czego, nie mam zegarka liczącego puls i dokładnie jestem amatorem wiec sprzęt nie musi być "profesjonalny" bo zwykle będą to krótkie odcinki i czasami jakaś wycieczka . W innym temacie w tej cenie wszyscy polecają tego Rometa, czy naprawdę jest taki tragiczny, czy opłaca się dopłacać tysiąc złotych za rower który będzie dodatkiem a nie główna aktywnością sportowo? Jeszcze w decatlonie jest Triban 500 FB za 1300 zł duża rożnica miedzy tymi trzema a może rower crossowy ?
relyt Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Jak czytałeś inne tematy ws Romet Urban to juz wiesz wady - twarde przelozenia i nie wysoki poziom osprzętu. Nie mniej jednak to jest ciekawy rower fitness, a za taką cenę bardzo ciekawy. Nie wiem co to jest aeroby, ale jeżeli to wymaga sportowego zacięcia to jednak warto rozważyć tryban, bo urban jest rekreacyjny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.