Skocz do zawartości

[suport] Linia łańcucha 43,5mm Accent BB-EX PRO szosa

radm3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Składam sobie rower przełajowy na osprzęcie Shimano 105/Ultegra.

W dokumentacji Shimano znalazłem że linia łańcucha powinna być 43,5mm.

W moim rowerze mam mufę suportową o szerokości 68mm, a rozstaw tylnych widełek to 135mm.

Szukałem informacji, ale raz czytam żeby nie dawać podkładek, a innym razem żeby 3 (dwie po nie napędowej).

Szukałem jakiegoś manuala do suportu Accent BB-EX PRO i też nie znalazłem.

Ktoś wie czy trzeba dać podkładki? Bez podkładek korba 53x39 prawdopodobnie się zmieści i zostanie z 2 mm od zębatki do widełek.

Pozdrawiam

Napisano

Teoretycznie w przypadku korby szosowej nie daje się podkładek.Ale suport który posiadasz to wersja mtb,więc nie mam pewności czy wszystko zagra.Jeśli nie będzie żadnego luzu,to zostaje bez podkładek.

Napisano

Suporty Accenta są akurat uniwersalne więc nie ma znaczenia szosa/mtb. Ja bym dał jedną od strony napędowej i zobaczył jak to będzie wyglądać.

Pozdro :)

Napisano

Poprawka.Brak podkładek w rowerze i linia łańcucha 43,5 dotyczy roweru gdzie rozstaw widełek jest 130mm.U Ciebie jest 135 więc linia się zwiększa i jest taki mały luz między blatem a ramą.

Napisano

Witam,

Miałem chwilę czasu i zamontowałem korbę oraz suport drugi raz.

Suport zamontowałem bez podkładek i wygląda to tak jak na zdjęciach.

https://drive.google.com/drive/folders/0B5CouMj9oR4dTjFRaVFrUjRZb1E

Montowałem suport drugi raz bo za pierwszym za mocno dokręciłem miski suportu i korba się słabo kręciła.

Teraz nie wiem czy nie dokręciłem ich zbyt słabo.

Zdjąłem uszczelki łożysk i dodałem bardzo dużo smaru do łożysk (Motorex 3000), być może bez tego smaru kręciła by się lepiej.

Korba nie ma luzów i kręci się tak jak na filmie:

Patrząc na zdjęcia i pracę korby, dobrze zrobiłem że nie dałem podkładek?

Czym grozi za słabe dokręcenie misek suporu?

Czy tak powinna się kręcić korba z suportem Accent BB-EX PRO?

Napisano

W dniu 6.07.2017 o 18:40, radm3 napisał:
za mocno dokręciłem miski suportu i korba się słabo kręciła.

Miski za to nie odpowiadają,tylko nakretka którą przykręca się do lewego ramienia korby.Ewentualne zbyt mocne jej przykręcenie może powodować wieksze opory korby.Dokręca sie ją specjalnym kluczykiem z wykorzystaniem tylko siły palców.

Obecnie korba kręci sie prawidłowo.Co do odstepu,to tak jak pisałem,brak podkładek jest dla lini 43,5 i rozstawu widełek 130mm.Przy większym rozstawie linia też się zwiększa,wiec raczej powinno się dać jedną podkładkę.Ale odstęp w tym momęcie jest raczej ok. i jeśli nie będzie problemów z regulacją przedniej przerzutki,to możesz tak zostawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.