gosforth Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 Witam, zastanawiam sie nad zainstalowaniem piasty wielobiegowej w rowerze gorskim (standardowa rama mtb). Cel to rower miejski a tutaj typowe przerzutki raczej sie nie sprawdzaja. Czy ktos ma doswiadczenia z takim rozwiazaniem? Dziekuje za opinie
bialykom Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 jezeli bedziesz jezdzil tylko po miescie, to bedzie ok.
tobo Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 dlaczego sie nie sprawdzaja? nie widze powodu by ich nie stosowac. tylko rowery scisle miejskie czesto maja montowane seryjnie komponenty nexus lub inne tego typu. to fajne zabawki jednak mają jedna niewątpliwą wade - dostep czesci zamiennych jest marny. ich samodzielne serwisowanie? no nie wiem... ograniczona ilosc biegow. nietypowy rozmiar szprych (wysokie kolnierze piasty) nie kupilbym takich komponentow bo nawet jesli sa dostepne w polsce to na pewno nie ma czesci zamiennych w sklepie. chyba sie orientujesz jak to jest czesto z czekaniem?...
gosforth Napisano 9 Października 2006 Autor Napisano 9 Października 2006 dlaczego sie nie sprawdzaja? nie widze powodu by ich nie stosowac. tylko rowery scisle miejskie czesto maja montowane seryjnie komponenty nexus lub inne tego typu. to fajne zabawki jednak mają jedna niewątpliwą wade - dostep czesci zamiennych jest marny. ich samodzielne serwisowanie? no nie wiem... ograniczona ilosc biegow. nietypowy rozmiar szprych (wysokie kolnierze piasty) nie kupilbym takich komponentow bo nawet jesli sa dostepne w polsce to na pewno nie ma czesci zamiennych w sklepie. chyba sie orientujesz jak to jest czesto z czekaniem?... Dziekuje Wam. Podobno to co moze nie dzialac to wyciagajacy sie lancuch i brak mozliwosc napinania go. W koncu tego nie da sie zrobic w typowej ramie mtb.
bendus Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 Da się zrobić wszystko. Przy pionowych hakach długość łańcucha można regulować za pomocą "półogniw", bądź zamontowanie w miejscu przeruztki napinacza (albo użycie w tej roli przerzutki). Więcej na ten temat znajdziesz w temacie o single-speed'ach (jest gdzieś przyklejony). Szprychy też nie są problemem - jakiś czas temu składałem koło na piaście z przekłądnią planetarną i nie było kłopotu ze znalezieniem odpowiednich. W najgorszym przypadku można zastosować zaplot na np. cztery krzyże. Co do części zamiennych - nie wiem jak Nexave, ale w zimówce mam koło na wiekowym Sturmey Archer i nie mam z nim żadnych problemów. Raz na jakiś czas wstrzykuję do środka trochę oleju i tyle. Z racji małego wpływu warunków atmosferycznych na mechanizmy piast takie potrafią znacznie przeżyć klasyczny zestaw przerzutka/wielotryb. A z ograniczoną ilością biegów tez się nie zgodzę. Obecnie nie problem kupić piastę dajmy na to 8-biegową, co w cyklu miejskim spokojnie wystarcza. Jeśli zastosuje się napinacz, to można połączyć ją z przednią przerzutką i uzyskać zakrs taki jak w typowym MTB. (Dla ludzi z nadmiarem kaski jest jeszcze 14-biegowy Rolhoff, ale kosztuje naprawdę baaardoz dużo)
gosforth Napisano 9 Października 2006 Autor Napisano 9 Października 2006 Da się zrobić wszystko. Przy pionowych hakach długość łańcucha można regulować za pomocą "półogniw", bądź zamontowanie w miejscu przeruztki napinacza (albo użycie w tej roli przerzutki). Więcej na ten temat znajdziesz w temacie o single-speed'ach (jest gdzieś przyklejony). Szprychy też nie są problemem - jakiś czas temu składałem koło na piaście z przekłądnią planetarną i nie było kłopotu ze znalezieniem odpowiednich. W najgorszym przypadku można zastosować zaplot na np. cztery krzyże. Co do części zamiennych - nie wiem jak Nexave, ale w zimówce mam koło na wiekowym Sturmey Archer i nie mam z nim żadnych problemów. Raz na jakiś czas wstrzykuję do środka trochę oleju i tyle. Z racji małego wpływu warunków atmosferycznych na mechanizmy piast takie potrafią znacznie przeżyć klasyczny zestaw przerzutka/wielotryb. A z ograniczoną ilością biegów tez się nie zgodzę. Obecnie nie problem kupić piastę dajmy na to 8-biegową, co w cyklu miejskim spokojnie wystarcza. Jeśli zastosuje się napinacz, to można połączyć ją z przednią przerzutką i uzyskać zakrs taki jak w typowym MTB. (Dla ludzi z nadmiarem kaski jest jeszcze 14-biegowy Rolhoff, ale kosztuje naprawdę baaardoz dużo) Dziekuje!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.