Skocz do zawartości

[kolo tył szosowe] Piasta głośno terkocząca

Bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuje kupić/ złożyć koło tylne. Koło ma służyć do sporadycznych wycieczek 50-200km. Zależy mi na tym aby:

Koło nie ważyło bardzo dużo.

Było dość wytrzymałe (80kg wazę)

* a przede wszystkim (może was to śmieszy, ale po prostu lubię słuchać jak to pracuje:) głośno terkoczaca Piasta

Mój budżet to 700 zł. Czy coś w tej cenie się znajdzie ? Lepiej kupić nowe czy składać ? Z góry dziękuje za odpowiedz

• Mod Team
Napisano

Aby koło dzwoniło lepiej jak dzwon zygmunta, pasuje rozebrać bębenek i usunąć smar oraz olej. Na pewno koła tune dzwonią tak głośno że az nie da sie tego słuchać. Zdaje sobie sprawę ze to wielokrotnie poza zasięgiem ale warto wiedzieć :P

Koła shimano są umiarkowane a nawet rzekłbym nie za głośne. Mavic krysium ma swój całkiem fajny specyficzny dźwięk ale nowych kół nie polecam. Jak byś wyrwał nowe ale stare, całe czarne lub te ze srebrnymi szlifami na obręczy to bierz w ciemno. Te koła to beton, twoje 80kg nawet nie zrobi na nich wrażenia.

Nie polecam aksjumów, nawet nowych tanio, bo bywają problematyczne. Koła ultegry 6800 są ok ale piasta jest jakaś upośledzona, uszczelniona tylko z nazwy i bębenki szybko padają .

Szukał bym czegoś na łożyskach maszynowych i sprawdzonych u nas piastach, novatec np.

http://allegro.pl/shimano-ultegra-wh-6800-10-11-rzedow-ust-20h-tyl-i6673915514.html

Tu masz nową ultegre, nie jest wybitnie lekka ale to dobre koło. Jak będziesz od czasu do czasu zaglądał do łożysk będzie ok. Koniecznie przed kupnem zażądaj sprawdzenia centryczności bo ultegry lubią być różne :D

Nic więcej poniżej 1000g nie ma w tej cenie.

Natomiast składanie może sie opłacić, jak masz jakaś fajną nie koniecznie szosową piastę. Wrzucasz na nią lekuśką obręcz, szprychy i będzie ok.

Ultegra nie jest tak lekka, bo ma stalowy bębenek a obręcz nie jest nigdzie nawiercana. Ma to swój plus, można wywalić dętkę jak masz dobre opony i jeździć na mleku i koniec końców wyjdzie lekko lżej. Do każdego nowego koła dodawany jest wentylek ust i klucz do nypli razem z podkładką na bębenek.

Napisano

Posiadam koło na obręczach DPX i na piascie shimano tiagra 4500, niestety bębenek chodzi cicho a koło ma bicie z lewej strony. Czy warto spróbować z wyczyszczeniem tych zapadek w bębenku ? Czy rzeczywiście może to wpłynąć na głośność pracy ? I czy warto to koło ratować centrowaniem czy może lepiej rozglądać się za innym

• Mod Team
Napisano

Bębenek shimano nie jest specjalnie przyjazny w serwisowaniu, trzeba mieć specjalny klucz, lub używać przecinaka, wysypią sie kulki etc ...

Odnośnie obręczy jak nie uderzyłeś w nic, obręcz nie jest mechanicznie uszkodzona, spokojnie można ją idealnie wycentrować.

Pamiętaj, nowe koła mniej więcej od 2015-16 roku to nie to co było, szybko sie zużywają, alumunium jakieś takie miętkie i podatne na ścieranie. Zwłaszcza koła systemowe. Stad składanie samemu i samemu dobieranie komponentów może mieć tutaj nie lada przewagę.

Niestety głośne piasty zwykle są drogie. Mniejwięcej tyle co ty masz budżetu.

• Mod Team
Napisano

No wiesz ... ciężko tak ocenić. lepsze manetki, lepsza praca napędu, lepsze opony to lepsze prowadzenie, lżejsze koła to mniejsza masa roweru i lepsze przyśpieszenie.

Generalnie rower powinien ci dawać frajdę, satysfakcje, musisz na niego siadać z chęcią i czuć sie dobrze jadąc. Zainwestuj w to co sprawi że tak sie poczujesz, jeżeli wolisz słyszeć dźwięk piasty kosztem lepszego napędu to tak zrób.

Każda nawet najmniejsza cześć roweru coś daje, malutkie coś. Ale wszystkie cosie zebrane razem dają już dużą odczuwalna na pierwszy rzut oka zmianę.

Napisano

Dziękuję Ci za pomoc, naprawdę miło się czyta twoje wypowiedzi, są bardzo pomocne. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam 

Z tego co sprawdziłem koło mam w bardzo dobrym stanie, więc nie planuje wymieniać, ale wpadłem na pomyśl, aby wymienić tą piaste na terkoczącą hah ( uszczęśliwie się ) znalazłem coś takiego https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-d042sb-czarna-32-otwory-novatec,121152.html?skad=googlepla&gclid=CjwKEAjwvr3KBRD_i_Lz6cihrDASJADUkGCaI_2pHPlyAx1-EuJDM44toagf9xW4lqKESCeQgQJYzxoCxp7w_wcB#75631090 

co o tym myslisz? z tego co widzialem na yt fajnie daje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...