Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana korby na octalink.

Mariusz_K

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To pierwszy mój post więc witam wszystkich na forum. Moje zapytanie dotyczy doboru i wymiany. Mam dość leciwy rower tj Kross Trans Continental (napęd 3x7; korba 48x38x28; wolnobieg), fajnie mie się na nim jeździ ale przyszedł czas na zmianę korby. Wszystko wydawało by się dla mnie proste bo znalazłem taką na kwadrat tj. FC-M361 ale trochę poczytałem na forum (może jeszcze za mało) że jak się waży dość dużo - ja mam tak około 100kg wagi- i jeździ się czasem siłowo to raczej powinno się pomyśleć o co najmniej octalinku. Poszukałem co nie co w sieci ale nie za bardzo mogę coś znaleźć w wielkości 48x38x28 (znalazłem na jednym z portali aukcyjnych coś takiego jak FC-M470 ale to 48-36-26 i coś się boję że to się nie za bardzo tak da wymienić sztuka za sztukę i będzie ok). Oczywiście wiem że suport też będzie do wymiany...:-). Czy możecie mi polecić jakieś rozwiązanie (oprócz wymiany roweru) - takie w miarę tanie ale skuteczne...Pozdrawiam

Napisano

to znaczy że to stopniowanie tj. 48x36x26 jest na inne przełożenie niż 3x7? Obecnie na przodzie mam założoną przerzutkę dedore fd-m511 - nie wiem czy będzie dobra....:-( a czy na oktalinku i stopniowaniu 48x38x28 jakąś korbę można będzie jeszcze zakupić?

Napisano

Prawdopodobnie masz teraz przerzutkę przednią niskiej grupy do korb 48x38x28 i z takimi przerzutkami są problemy gdy zamieniamy korbę na 48x36x26.  Mi nie udało się ustawić FD-TX51 z korbą FC-M431, ale z przerzutką M530 nie było problemu. 

Jeśli kupujesz tę M470 na aukcji Allegro za 95 zł, to ten sam sprzedawca ma przerzutkę przednią Deore FD-M511 za 31zł (Sam kupiłem od niego taki set - M470+M511). Jeśli masz rurę podsiodłową o średnicy 34,9 mm to wszystko będzie pasowało. Inni sprzedawcy mają tę przerzutkę z redukcja na 31,8mm. 

Napisano
Autor tematu właśnie posiada taką przerzutkę

Przepraszam, długo pisałem odpowiedź, zacząłem po Twojej pierwszej odpowiedzi, a zakończyłem, kiedy zakończyłem :)

Napisano

Prawdopodobnie masz teraz przerzutkę przednią niskiej grupy do korb 48x38x28 i z takimi przerzutkami są problemy gdy zamieniamy korbę na 48x36x26.  Mi nie udało się ustawić FD-TX51 z korbą FC-M431, ale z przerzutką M530 nie było problemu. 

Jeśli kupujesz tę M470 na aukcji Allegro za 95 zł, to ten sam sprzedawca ma przerzutkę przednią Deore FD-M511 za 31zł (Sam kupiłem od niego taki set - M470+M511). Jeśli masz rurę podsiodłową o średnicy 34,9 mm to wszystko będzie pasowało. Inni sprzedawcy mają tę przerzutkę z redukcja na 31,8mm. 

właśnie na już początku miałem wskazać na tą aukcję allegro ale nie wiedziałem czy wypada....:-) a przerzutkę przednią taką już mam..:-)) z redukcją w gratisie. Czy ta M470 to będzie dobry?

Napisano

Dobry suport dobierz

Dla wolnobiegu 7rz wg. dokumentacji powinien być suport BB-ES25 (lub ES300) 121mm (linia łańcucha 47,5mm) a dla kaset 7-9 rz 126 mm (50mm) . W praktyce prawdopodobnie nie będzie różnicy.

Napisano
Czy ta M470 to będzie dobry?

Będzie spoko, bardzo dobra oferta (nawet z drogą przesyłką). Mam w innym rowerze M470 i jestem bardzo zadowolony. Na korbie zaoszczędzisz jakieś 300-350 g wagi (jeśli obecnie masz bardzo podstawowa korbę).

Napisano

Dla wolnobiegu 7rz wg. dokumentacji powinien być suport BB-ES25 (lub ES300) 121mm (linia łańcucha 47,5mm) a dla kaset 7-9 rz 126 mm (50mm) . W praktyce prawdopodobnie nie będzie różnicy.

sprawdziłem - w rowerze mam obecnie fabryczną korbę o nazwie cyclone (chyba bo napis już prawie cały jest starty) i jest jeszcze oznaczenie AL-4-170...to coś pomoże przy doborze suportu..:-))?

Napisano
AL-4-170...to coś pomoże przy doborze suportu..:-))?

Stara korba nie ma znaczenia, dobierasz do nowej, tak jak napisałem. Jeśli wolnobieg, to 121mm , jeśli kaseta 126mm - ale ja wziąłbym 126 mm. Dodatkowe 2,5 mm linii łańcucha nic Ci nie zepsuje,  a bedzie lepiej gdy kupisz koło z piastą na kasetę ( przy Twojej wadze byłby to dobry pomysł).

Napisano

Korba i suport zamówieone....Przez chwilę to mnie jeszcze korciła wymiana tylnej przerzutki bo u mnie jakiś fabryczny tourney jeszcze jest (i działa już jak chce) ale nie wiem czy się w jakieś koszta duże nie wpędzę....a nie wiem czy jest sens dalszego inwestowania w 3x7 (choć w sumie ni to przełożenie obecnie wystarcza..:-)))). Aha nie pisałem - wolnobieg to obecnie to SHIMANO MF-HG37 a łańcuch SHIMANO CN-HG40..nowe...

Napisano

Łańcuch to zawsze mogę przełożyć żonie...:-))) a jaki byś mi polecił łańcuch do mojego zestawu...zawracam pewnie już d....:-)))

Napisano

W kolejności wytrzymałości (kup ten który będzie najłatwiej/najtaniej kupić, bo wszystkie są niezłe):

1. YABAN S8010CR - moje tegoroczne odkrycie i faworyt wśród 8rz łańcuchów

2. KMC X8.93/99 (lub X9.93/99- 9rz ale też będzie śmigał)

3. SHIMANO CN-HG71 (wyciaga się około 4 razy wolniej od HG40)

Edit: W tej chwili trudno dostać S8010CR, jest S8010S2 - to CR w symbolu oznacza chrom i może mieć spore znaczenie dla wytrzymałości na ścieranie (wyciąganie)

Napisano

O PC-830 i 850 widziałem skrajnie różne opinie. Tak jakby w tych modelach trafiały się egzemplarze o różnych trwałościach. Ja ich nie używałem, ale jak będzie okazja to kupię bo mam lekkiego pie****ca w temacie łańcuchów (szczególnie na 8 i 9 rz.) i smarów do nich.

Edit:.

PC-830 nie ma hartowanych pinów (850 ma hartowane) i z tego powodu może być słaby.  Najlepsze są takie, które maję hartowane i chromowane elementy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...