emem18 Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 mam problem ponieważ chce wymienic moje alivio na coś lepszego ( chodzi mi o korbe) . z tyłu mam kasete 8 wiekszośc lepszych korb opisywane są jako kompatybilne z systemem 9 rzędowym. i moje pytanie czy jesli kupie korbe np deore XT która powinna chodzic w systemie 9 bedzie działała na 8 ? czy nie bedzi problemów z przekładaniem przerzutek z przodu ?? prosze o pomoc i odp
topol Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Kup śmiało nic ise nie bedzie złego działo. Prosta logika,jesli korba jest komatybilna z 9ką,to tymbardziej z 8ką.
maciejtca Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 hmmm to moze ja zapytam tak, z przodu Alivio, tyl "cos" lancuch na 8, jak zmienie go na 9 to bedzie to chodzic ?
Blue Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Lancuch 9 bedzie chodzic na 8 ale nie odwrotnie [na 8 jest szerszy]
dużepiwo Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Lancuch 9 bedzie chodzic na 8 ale nie odwrotnie [na 8 jest szerszy] Ale to sie tyczy tylko kaset. Te 9 rzedowe korby to nic innego jak marketing, żeby ktoś taki jak emem18 kupił odrazu kasetę i manetki na 9, a przy okazji klamki jak ma klamkomanetki. Sam mam korbę LX 2005 i 8 rzędowy łańcuch. To samo sie tyczy przerzutek - 8. rzędowe takie jak alivio działają na 9. Przecież jest taki sam zakres i szerokośc kasety, a reszta zalezy juz od indeksacji manetek. POLECM MIEć DYSTANS DO REKLAM I MARKETINGU.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.