Skocz do zawartości

[łańcuch a kaseta] kompatybilność

Tomciux

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam napęd 3x8 ale tylna przerzutka to deore 9 rzedowa z odwrotnym ciągiem. Przy pedalowaniu lancuch ociera z tylu o wozek w gornej czesci z jednnej strony. Planuje zmmienic przednia korba na 3x9 i mam pytanie czy mozna do tego zestawu zalozyc lancuch 9 rzedowy gdyz jest węższy od 8 rzedowego i moze wtedy by nie ocieralo o wózek?

Napisano

Można , ale nie prościej wyregulowac przerzutke albo nie jeździć na przekosie?

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Łańcuch 8rz bez problemu powinien współpracować z przerzutką tylną 9rz. Jesli coś ociera,to znaczy że coś jest nie tak.Może źle założony łańcuch,zużyte kółeczka.lub źle wyregulowana przerzutka.

Napisano

Niektóre łańcuchy są kierunkowe. Nawet do obecnej korby możesz dac łańcuch 9s i będzie chodzić.

Napisano

Można , ale nie prościej wyregulowac przerzutke albo nie jeździć na przekosie?

Czyli jesli bym zalozyl lancuch 9rz to nie bylo by problemu ze zmmiana przelozen?

Napisano
A jak lancuch mozna zle zalozyc?

Jest możliwość złego puszczenia go między górnym a dolnym kółeczkiem.Ociera wtedy o taka blaszke w przerzutce.

Nie będzie problemu z łańcuchem 9rz.

Napisano

Nie. Jeśli przerzutka dobrze chodzi o wszystkich przelozeniach to nic przy nich nie ruszaj

Napisano

Te śrubki odpowiadają za skrajne położenia przerzutki.Do regulacji precyzji działania służą baryłki.

Powtarzam.Przerzutka 9rz powinna poprawnie działać z łańcuchem 8rz.Trzeba znaleźć przyczynę problemu.Jeśli się jej nie znajdzie,to na łańcuchu 9rz może byc to samo.

Napisano

Łańcuchy 9rz są od 8rz zaledwie o 0,5-0,6 mm węższe, a piny będą od wózka bliżej o jeszcze mniejszą wartość. Zamiana z 8 na 9 rzędowy łańcuch niewiele poprawi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...