Skocz do zawartości

[Suport] 40mm a 35mm

stevann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Witam

Pytanie brzmi następująco, potrzebuję wymiarowo misek suportu o wymiarze 40mm, suport który odpowiada długością osi 29mm ma miski o wielkości 35mm i jeśli bym zamienił z 35mm na 40mm to będzie to współgrało ?, czy pojawią się jakieś luzy itp.. problemy

Oto link:

http://hurtownia.rojax.pl/os-mech-korb-na-kwadrat-129-mm-miski-wbijane-35mm,3,11811,60684

Chyba, że ktoś podeśle 129mm i 40mm, bo ja dotychczas nie znalazłem puszczy google.

Aha, i żeby było jasne to nie do waganta, ale innego rometa :D

Napisano

potrzebuję wymiarowo misek suportu o wymiarze 40mm

Nie do końca rozumiem, potrzebujesz wymiarów czy misek? Zwymiarowanego rysunku to raczej nie znajdziesz, ale miska kosztuje ok 2zł i jest dostępna w większości sklepów rowerowych.

Musisz po prostu samemu pomierzyć.

jeśli bym zamienił z 35mm na 40mm to będzie to współgrało

Śmiem wątpić. Miska to po prostu "finezyjnie" wtłoczony kawałek blachy.Zewnętrzna średnica wchodzi ciasno w mufę. Czyli dla miski fi40 średnica toczenia kulek będzie większa, niż dla miski fi35. Chyba, że tę drugą zrobili by z blachy

o 2,5 mm grubszej (w co wątpię). Można by było spróbować założyć też bieżnie wewnętrzne (konusy)od 40 aby dopasować je do misek czyli praktycznie wykorzystać tylko nową oś od chińczyka, ale nikt nie wie, jakie tam są gwinty.

Napisano

Źle napisałem nie potrzebuję 40mm ja już je mam z roweru i chodzi o to, że jeśli kupię oś o wymiarze 129mm a są tam miski w komplecie o wymiarach 35mm to jeśli bym je podmienił na te które mam czyli 40mm to czy na osi nie będzie luzów itp

Krócej chodzi o podmianę misek 35mm na 40mm

Napisano

I tak napisałem, średnica toczenia kulek (ta półokrągła krawędź miski) dla fi 40 jest większa niż dla 35. Chyba, ze jakimś cudem ta 35 byłaby zrobiona z blachy grubszej  cieńszej o 2,5mm niż 40. Miska+konus+kulka muszą być dopasowane do siebie wymiarowo, inaczej nie będzie to działać. Mieszając te elementy od różnych producentów jest mała szansa, że wszystko się spasuje.Tu masz to pokazane:

thomrys.jpg

Napisano

Nie będę nic mieszał, nie ryzykuje nie chcę dopłacać za zwrot przesyłki... no to jestem w dup*e, chyba ?, bo nie ma takiej ośki z 40mm 129 są mniejsze przynajmniej ja nie znalazłem. Jakieś inne rozwiązanie ?

Ostatecznie złom pobliski z starymi rowerami, mam taki, ale to dodatkowa robota...

Napisano

Dobra, szczęście mi dopisało i znalazłem 129mm w gratach dodatkowo nawet z miskami w komplecie 40mm.

Jak potem samym ściągaczem rozebrać korbę ?, na początku miałem z tym problem tylko palnik pomógł, kwadraty nasmarować miedzianką przed założeniem czy jak ?

A co do edycji tytułu, już nie potrafię...

Napisano

kwadraty nasmarować miedzianką przed założeniem czy jak ?

Są dwie szkoły, jedna składa na sucho, druga smaruje. Ja skłaniam się do tej drugiej. Zamiast miedzianego (to smar wysokotemperaturowy, a w rowerze nic tak się nie grzeje) stosuję grafitowy lub molibdenowy. Puryści zastosują pastę montażową.

Tak naprawdę to pewnie zwykły ŁT dałby radę zapobiec zapiekaniu.

A co do edycji tytułu, już nie potrafię..

Ale jakoś nawiasy się pojawiły :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...