Skocz do zawartości

[korba] Zmiana korby na osi 127mm

Mery1984

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam jakiś stary suport, w dobrym stanie, łożyska wymienione niedawno ale ma 127mm.

Moje tarcze są w kiepskim stanie już, są krzywe, po wymianie całego napędu z tyłu ta krzywizna jest już nieakceptowalna.

Do wszystkich korb na allegro zalecana oś to 122.5-123mm czy jak założę na osi 127mm to stanie się jakaś wielka drama jeśli po każdej ze stron bedzie 2mm dalej?

Chcę kupić Altus FC-M311 ale nie wiem czy koniecznie muszę też suport zmienić czy da radę tego uniknąć na razie przynajmniej.

Napisano

4-5mm to dużo, może się okazać że przerzutce braknie zakresu.

No ale tam przecież jest teraz korba i wyregulowana przerzutka (nowa Shimano Tourney). Jak przecież na tą samą oś założę nowe tarcze i korbę z lewej to tarcze powinny być w tych samych miejscach co są teraz, prawda?

Na moje to zakres montażowy kwadratów będzie taki sam, tarcze i korba wejdą tak samo na oś jak stare stąd moje pytanie czego dotyczy to zalecenie 123mm.

• Mod Team
Napisano
Jak przecież na tą samą oś założę nowe tarcze

Jeżeli wymieniasz same zębatki, to nic się nie zmieni. Jak zakładasz zębatki przyspawane do ramienia czy po porostu "korbę", to sie zmieni. Każda korba swój kształt i swój offset stad inne wymiary osiek do nich.

Korbą nazywamy cały zespół ramiona + oś, bo to tworzy mechanizm korbowy. Nie mniej jednak zmieniając jedną część korby na inną, np prawe ramię korby z zębatkami, zmieniasz parametry pracy - linię łańcucha, chyba ze nowe ramię jest tak samo na taką samą długość osi.

W ekstremalnych przypadkach przerzutce brakuje zwyczajnie pola do manewru, stukają w ograniczniki, klatka stuka o ramę dalej nie pójdzie żebyś jej obiecał 20ha pola i dorodną dziewoję albo dziewoja. Łańcuch i tak będzie na 1 biegu tarł.

Nie mówię ze tak będzie bo mimo że 4-5mm to sporo to jednak nie 10-12mm.

Aha i taka uwaga do niewtajemniczonych ;) nie ma prawej i lewej korby, to nie rowerek wodny 2 osobowy ... jest lewe ramię i prawe ramię tworzące razem korbę.

Napisano

@@Puklus, Dzięki za poświęcony czas :)
Zrobiłem trochę math fu i wyszło, że dla różnicy 2mm po każdej stronie przerzutka będzie miała dość zakresu ale.... Ostatecznie zrezygnowałem z prowizorki i kupiłem korby, wkład suportu neco na maszynowych i zrobiłem wszystko porządnie. 
Zeszło się dwa dni więcej bo stara miska była bardzo stara, zapieczona i na baaardzo stary klucz, którego nie miałem, musiałem zaczepić w sobotę o lokalny serwis żeby mi to wykręcili.

Rower szura ślicznie :)

• Mod Team
Napisano

Zrobiłem trochę math fu i wyszło, że dla różnicy 2mm po każdej stronie

Ee Eeee, nie po każdej, po prawej. Suporty mało kiedy sa symetryczne ;)

Ostatecznie zrezygnowałem z prowizorki i kupiłem korby, wkład suportu neco na maszynowych i zrobiłem wszystko porządnie.

w kocu to az 20 zl :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...