Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Prośba o namierzenie modelu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam moi drodzy, otóż mam pewien problem. Kupiłem ostatnio używany rower, poprzedni właściciel nie był w stanie powiedzieć mi jaki to jest amortyzator. Ja niestety aż tak biegły nie jestem, żeby to zgadnąć.

Jest na nim ładny nadruk "Fox" z liskiem, co widać na załączonych obrazkach, golenie dolne są z magnesium, tyle znalazłem na nim, góra to najpewniej aluminium. Golenie górne mają 32 mm średnicy, a skok to coś około 150 mm, chociaż tu niewiadoma, bo w sumie tyle to wystają z dolnych, więc pewnie mniej. 

Czy patrząc na zdjęcia jest ktoś w stanie podpowiedzieć co to może być za sprzęt i czy warto go serwisować i używać dalej, czy lepiej szukać czegoś nowego?

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam. :)

post-189980-0-97974300-1497295251_thumb.jpg

post-189980-0-27011700-1497295271_thumb.jpg

post-189980-0-45817800-1497295286_thumb.jpg

Napisano

Pod tym zdechłym Lisem to się czai prawdopodobnie SR Duro tak jak pisze kolega wyżej  :thumbsup:

Rozebrać, wyczyścić i nasmarować, nic więcej nie zrobisz.

Napisano

Przejrzałem sobie zdjęcia tego amora w necie o którym piszecie i faktycznie wygląda bardzo podobnie i zapewne to to.

Poprzednik chciał chyba zrobić furorę z "Foxem" u siebie ;)

TO teraz takie dodatkowe pytanie mam:

Co byście polecili zamiast tego w okolicach 130-150 mm skoku, co nie będzie szybko łapać luzów i zbierać syfu jak toto na załączonym obrazku? Oczywiście jakoś rozsądnie cenowo.

Napisano

Np. coś do 1000 zł?

Nie zamierzam walić dropów kilkumetrowych i jeździć bardzo ostro, tyle co pośmigać sobie dla przyjemności i odrobiny adrenaliny w Lesie Wolskim i tym podobne.

Napisano

Najpierw spróbuj reanimować to Duro, będzie Cie to kosztowało tyle co smar na ślizgi. Z tego co słyszałem DURO to kawał klocka ale jednak dość pancernego klocka.

Napisano

@skom25 czy to oznacza, że w tym Duro nie ma oleju? I czy smar Finish Line Premium Grease z teflonem będzie OK czy powinien być jakiś specjalny do tego celu przeznaczony?

@Ychu czy mógłbyś przybliżyć mi nieco temat? Bo niestety nie w temacie jestem ;)

Napisano

Activia to autoryzowany dealer suntoura w PL. Jakiś czas temu nawiązał współpracę z firmą produkującą tuleje ślizgowe i zamntowal je w dwóch amorach. Po dwóch latach dalej bez specjalnego luzu. Jednym z tych amorow był chyba Duro właśnie.

Zadzwoń do niego , albo napisz to Ci powie co i jak.

Activia.sgl.pl

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Kup sobie Slickoleum albo smar od Activia. Ten teflonowy też podobno jest ok, ale te dwa które podałem są dość rzadkie i dają wrażenie bardzo mocnego poślizgu.

Duro nie ma kąpieli olejowej. Co do tulejek to najpierw sprawdź czy on ma w ogóle luzy i w jakim stanie są górne golenie, żeby się nie okazało że chcesz ratować trupa.

Napisano

No i dziś przypadkiem wpadłem na to co to w ogóle jest. To wersja 2006 rok ;)

Rozkręcę, popatrzę i ocenię czy warto coś z tym robić dalej. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...