Skocz do zawartości

[Suport i korba] Dobór do ramy

Grubyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie odnośnie ramy Kands Carten, chcę złożyć swój rower ale nie wiem jak dobrać suport i korbę. Moglby ktos polecic mi cos do niego? Wiem ze suport 68mm pod gwint angielski.

Napisano

Długość suportu dobiera się pod konkretną korbę.Każda korba ma dedykowaną długość suportu,z którą współpracuje.Więc musisz najpierw się zdecydować jaką chcesz korbę.Jakie stopniowanie,rodzaj mocowania,ilość rzędów,budżet.

Napisano

Żeby coś doradzić podaj budżet , preferowane stopniowanie/ilość rzędów i ewentualnie model przedniej przerzutki (o ile takową posiadasz).

Napisano

Możesz zamontować praktycznie dowolną korbę.

Dziwi mnie natomiast, że wziąłeś się za składanie roweru bez uprzedniej porządnej lektury zagadnienia. Korba to jest błahostka, a dalej? Stery? Pojemność przerzutek? Kompatybilność? Do tego obecnie dość wyraźny jest trend na napędy 2 rzędowe, bo uznawane są za wygodniejsze.

Napisano

To są ekstremalne przypadki dość wyspecjalizowanych ram. Już pomijając sens patelni większych niż 42/44T w MTB to jak ktoś bierze się za składanie roweru to komponuje sobie sprzęt pod siebie i raczej powinien być chociaż trochę zorientowany.

Są tematy, są poradniki i trzeba czytać przed zabraniem się do "projektu", bo inaczej skończy się na masie rozterkowych tematów i problemie w postaci gołej ramy w pokoju.

Może mam dość radykalne stanowisko, ale jestem trochę spaczony forami motoryzacyjnymi gdzie ludzie zakładają tematy, bo silnik wariuje, a po paru postach okazuje się, że trzeba im tłumaczyć gdzie jest przepustnica i po co jest silnik krokowy. Nie każdy musi się na wszystkim znać, ale wymaganie, żeby wszystko za kogoś wybrać i prowadzić za rękę żeby było taniej to nie jest fair.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...