Skocz do zawartości

[Łańcuch] 114 czy 116 ogniw do kasety 8rz?

Rowerek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad różnicą w ilości ogniw dedykowanych łańcuchów do kaset 8 rzędowych - w czym tkwi różnica? W ilości zębów w kasecie? A może chodzi o długość ramy? Nie chcę żeby mi wisiał, tylko był naprężony tak jak jest teraz - nigdy mi w życiu nie spadł. Chciałem policzyć ogniwa, ale mam obecnie zamontowaną kasetę 7rz i będę zmieniał na 8rz...

Napisano

Przecież w Internecie są metody na dobranie długości łańcucha. To czy spada zależy od przerzutki z tyłu i ogólnie regulacji. Każdy nowy łańcuch trzeba skrócić.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ok, dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Jest tylko jedno "ale" - domyślałem się, że łańcuch zapewne trzeba będzie skrócić, ale w związku z tym po jakiego grzyba bawić się w sprzedaż dwóch łańcuchów o długości różniącej się jedynie dwoma ogniwami? Wystarczyłoby sprzedawać rozmiar 116 i tak trzeba by było go skrócić... Musi być jakiś powód...

Napisano

Długość zależy od wielkości ramy ilości zębów korby i kasety.

114 ogniw tańszy w produkcji ;) i lżejszy. A długość dobiera się do konkretnej konfiguracji.

Napisano
Musi być jakiś powód...

Powodem zapewne jest ekonomia.Po co komuś wciskać na siłę za długi łańcuch,jak można sprzedać krótszy za te same pieniądze.A na kilkudziesięciu łańcuchach jeden się zaoszczędzi.

Edit.Jeśli w wolnobiegu największą koronką była 28,to może się okazać że będzie potrzebny łańcuch dłuższy o 2 ogniwa od obecnego.Ale niekoniecznie.

Napisano
Powodem zapewne jest ekonomia.Po co komuś wciskać na siłę za długi łańcuch,jak można sprzedać krótszy za te same pieniądze.A na kilkudziesięciu łańcuchach jeden się zaoszczędzi.

Odniosłem swój tok rozumowania do wypowiedzi, w której użytkownik forum stwierdził, że  "każdy nowy łańcuch trzeba skrócić" - w takim wypadku sprzedaż dłuższego jest już całkowicie nieekonomiczna, skoro i tak trzeba skrócić ten najkrótszy ;]

Edit.Jeśli w wolnobiegu największą koronką była 28,to może się okazać że będzie potrzebny łańcuch dłuższy o 2 ogniwa od obecnego.Ale niekoniecznie.

O, teraz sprzedaż dwóch rozmiarów jest uzasadniona :)

Napisano

Jak byś miał kasetę 36t i korbe ze 44t to pewnie byś nie musiał skracać , ale mało kto takie przełożenie ma , a nie może być tak że ktoś kupi łańcuch i mu zabraknie , więc sprzedaje się dłuższe.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...