eeskrzysiek Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 witam.. jako początkujący cyklista po zakupie roweru udałem się do serwisu-w celu regulacji. Pan w sklepie stwierdził, że przerzutkę dobrze by zmienić...na "model" wyższy...z Altus M280 na Shimano Alivio( tylna)... tylko jaką Alivio?? pytanie czy warto? Styl mojej jazdy to czysta rekreacja -"niedzielny" rowerzysta:) Co sądzicie? poproszę o rady-i proszę nie hejtować..każdy od czegos zaczynał -rower arkus&romet beryl 270 więc typowa budżetówka. Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam!
Tatanka Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Może i Alivio jest lepsze,ale Altus nie jest takim najgorszym sprzętem.Biorąc pod uwagę resztę osprzętu,to wymiana nowej przerzutki raczej nie ma sensu
Remigiusz1978 Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Ja na przerzutce acera (to chyba odpowiednik altusa) przebujałem się 10 lat i wymieniłem tylko dlatego, że zmieniałem wolnobieg 7 na kasetę 9. Jeśli przerzutka działa to bym nie wymieniał bo po co (zwłaszcza, że jazda to czysta rekreacja i przyjemność, zresztą tak jak moja). Poza tym o ile się orientuję, to jeśli chodzi o pracę przekładni ważniejszą rolę odgrywają manetki niż przerzutka. Wyciąganie kasy moim zdaniem. Tyle mojej opinii. Pozdrawiam.
marcingrychtol Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Jeśli biegi wrzuca jak trzeba, nie "zastanawia się", ani nie jest niepewna, to zmieniać nie musisz. Luzy to też nie jest od razu powód do zmiany - moja X5 ma z tyłu fabryczny luz na śrubie mocującej Twoja Acera jest do wolnobiegów/kaset 7 i 8 biegowych, więc też nie musi być chirurgiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.