Siodemek Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 Witam, Kupiłem jakiś czas temu korbę z suportem truvativ howitzer xr (używany) i lewa miska suportu nie wkręca się do końca, dochodzi do pewnego momentu i przeskakuje. Jak mogę to wkręcić. Jakieś pomysły? Może taśma teflonowa albo coś? Albo inne patenty? Dodam tylko, że mufa jest na pewno zdrowa bo jakakolwiek inna miska wkręca się bezproblemowo palcami do końca więc na 100 procent zjechany jest gwint na misce.
dran2 Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 dochodzi do pewnego momentu i przeskakuje Dodam tylko, że mufa jest na pewno zdrowa Na pewno nie jest. Inne miski po prostu łapią gdzieś dalej, poza zakresem zniszczonym przez uszkodzona miskę. Mufa do gwintowania, miska do śmieci.
Garlock Napisano 16 Maja 2017 Napisano 16 Maja 2017 Witam, Kupiłem jakiś czas temu korbę z suportem truvativ howitzer xr (używany) i lewa miska suportu nie wkręca się do końca, dochodzi do pewnego momentu i przeskakuje. Jak mogę to wkręcić. Jakieś pomysły? Może taśma teflonowa albo coś? Albo inne patenty? Dodam tylko, że mufa jest na pewno zdrowa bo jakakolwiek inna miska wkręca się bezproblemowo palcami do końca więc na 100 procent zjechany jest gwint na misce. Wykręć miskę, wyczyść i obejrzyj dokładnie gwinty na misce i w mufie. Nie mogą mieć żadnych zerwanych, wypłaszczonych fragmentów, grzbiety gwintów powinny być ostre. W ten sposób zlokalizujesz uszkodzony element. Jeśli to gwint w mufie, to poważniejszy problem. Można go "poprawić" gwintownikiem, ale ubytków w metalu to nie odbuduje. Jeśli zerwany jest w misce (np. zacząłeś krzywo wkręcać)to miska do wymiany ew. można spróbować poprawić uszkodzony fragment pilnikiem do gwintów https://www.moto-akcesoria.pl/18080-thickbox_default/pilnik-do-naprawy-gwintow-metrycznych-bgs.jpg (w ostateczności iglakiem). Jeśli rama jest stalowa, to uszkodzenie miski z alu jest bardziej prawdopodobne. Jak po naprawie będzie się już wkręcał do końca, to można też wzmocnić połączenie klejem do gwintów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.