szwarou Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Witam wszystkich jako że to mój pierwszy post Przejrzałem kilkanaście tematów i jestem jeszcze głupszy niż byłem. Otóż sprawa jest taka że spadł na mnie niespodziewanie wybór roweru dla mojej córki. Ponieważ komunia jest w tą niedzielę odpadają opcje typu allegro. Dlaczego tak się stało to nieistotne. Rozumiem że czasu jest bardzo mało to jednak niezależne ode mnie. Istotne jest to że potrzebuję znaleźć rower w okolicach 1000 zł na rower dla dziewczynki o wzroście ok 135 cm. Do tej pory jeździ na rowerku 20'' ale już z niego wyrasta. Pierwszy dylemat to rozmiar - 24 czy 26''. Jak 26 to jaki rozmiar ramy? Druga sprawa to mtb czy cross. Ja skłaniam się ku crossowi ale nie mogę znaleźć nic rozsądnego, np Kross robi tylko 28'' no i cena przekracza budżet. Głównym terenem są leśne ścieżki, dość nierówne z nieraz sporawymi nachyleniami. Czasem pewnie trafi się asfalt ale to raczej rzadkość. Niestety do wydania są nie moje pieniądze dlatego budżet jest ograniczony i to raczej w dół Doskonale zdaję sobie sprawę że w tej kwocie nie ma cudów ale skoro ma to być swojego rodzaju pamiątka z komunii to oby posłużyła jak najdłużej, była bezpieczna i nie zniechęciła do rowerowych przejażdżek Mieszkam w okolicy Poznania więc podejrzewam że wybór marek, sklepów jest tutaj dość duży. Wygląd też ma znaczenie. Nie chciałbym aby wzór był typowo męski. Nie musi jednak być różowy z frędzelkami Mój nieudolny research wyselekcjonował: 1. http://www.kross.pl/pl/2017/junior-amp-kids/lea-replicaTo mój pierwszy strzał. Podoba mi się wizualnie jednak to 24'' i obawiamy się że za rok czy też dwa będzie zwyczajnie zbyt mały dlatego szukając dalej 2. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-340-26-id_8302232.html Tutaj zdecydowanie mniej podoba się "wzór" jednak cena bardziej odpowiada kupującemu 3. http://www.kross.pl/pl/2017/mtb-woman/lea-f1 Jeśli jednak 26'' to bardzo podoba mi się ten model lecz niestety przekracza budżet i nie będzie mógł zostać zakupiony. Rama 13'' Czy to dobry rozmiar? 4. https://www.romet.pl/Rower,JOLENE_26_1,10,707,712,14573,2017.html Ten wygląda sympatycznie niestety też raczej przekracza budżet i ma ramę 15'' do tego niedostępny w sklepach stacjonarnych chyba że ktoś spoza oficjalnej dystrybucji posiada A może poradzicie mi coś jeszcze innego? Serdeczne dzięki z góry za pomoc
dran2 Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 To mój pierwszy strzał. Podoba mi się wizualnie jednak to 24'' i obawiamy się że za rok czy też dwa będzie zwyczajnie zbyt mały 7 latki rosną. Jeżeli teraz nie kupisz roweru który za rok-dwa będzie za mały to kupisz rower do którego za rok dwa dorośnie. lecz niestety przekracza budżet Nie, 200zł spokojnie na dzień dobry utargujesz.
Piter233 Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Super podejście, kupić za duży rower po to żeby do niego dorosło. W takim razie to po co w ogóle kupować rower? Jak się obije o ramę albo nie będzie sobie mogła poradzić to się zniechęci i cała kasa idzie na zmarnowanie. Jak ma być tanio to rockrider ten. Rozmiarowo jest od 135 do 155 cm więc powinien na trochę starczyć. 340 sobie odpuść. Rozumiem że przymiarka nie wchodzi w grę, ale i tak bym się decydował raczej na 24". Zawsze można go sprzedać - tak wiem, pamiątka z komunii ale nawet jak kupisz rower na 26 z małą ramą to i tak prawdopodobnie prędzej czy później z niego wyrośnie.
szwarou Napisano 11 Maja 2017 Autor Napisano 11 Maja 2017 No właśnie to jest dylemat dlatego też prawdopodobnie jednak przymiarka będzie. Tzn nie wyobrażam sobie nawet żeby miało nie być. Chciałem jednak najpierw zasięgnąć języka u was jako osób mających większe doświadczenie i rozeznanie Dlaczego rockrider 340 odpuścić na rzecz tej 500? On też posiada ramę 135-155? Jak w porównaniu z nimi wypada Lea Replica (24'')? Co do negocjacji cenowych w sumie to nigdy nie kupowałem roweru i nie bardzo wiem jakich argumentów można użyć. Patrząc na ceny w internecie wszyscy trzymają sugerowaną cenę producenta z kolei modeli zeszłorocznych też już raczej nie posiadają. Dziś żona z córką mają pojechać do jakichś sklepów rowerowych jeśli pojawi się jakaś ciekawa opcja to zgłoszę się po opinię
Piter233 Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Bo 340 to jest rower do wyglądania i nic poza tym. Napęd jest z grubsza ten sam, ale 500 ma lepsze hamulce, klamki i chyba też manetki. W stosunku do krossa to rockrider jest cięższy o ok. 1,5 kg, ma gorszą przerzutkę tył. Co do manetek to te w krossie są lżejsze w zmianie biegu. Jak kasa nie jest problemem to brałbym krossa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.