gokart1 Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Witam kupiłem 7-letniemu synowi używany rower b'twin przerzutki mają 5 biegów z manetkami griptshift ale mam problem z ich wyregulowaniem, przerzutki ładnie wchodzą na wszystkie 5 zębatek ale na żeby przełączyć na największą zębatkę trzeba użyć trochę wiecej siły i już taki maluch nie może sobie z tym poradzić. Czy jest na to jakaś rada żeby nie trzeba wkładać tyle siły, żeby przełączać na największą zębatkę.
Witboj Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Gripshift to dla mnie diabelski wynalazek. Niby konstrukcja w miarę prosta - daje się rozłożyć i złożyć w zasadzie bez narzędzi (no może płaski śrubokręt) ale działać to to dla mnie nigdy nie będzie jak trzeba. Kupa plastiku i nic więcej. Z tym, że ja bardziej narzekam na przedni niż tylny. Stąd wnioskuje, że być może coś jest nie tak. Zacznijmy od początku - konkretnie spisz model tego Gripshifta, model przerzutki, jaki łańcuch i jaka zębatka - model albo policz zęby na poszczególnych trybach. Być może coś jest niekompatybilne. Spróbuj zwiększyć zakres śrubą L na tylnej przerzutce (czyli żeby mogła iść odrobinę bliżej koła. Ale jak nic to nie da wróć do poprzedniego ustawienia). Zmierz łańcuch - może jest zwyczajnie wyciągnięty. Łańcuch może też mieć niewłaściwa długość, tzn. ilość ogniw. Sprawdź ustawienie śruby regulacyjnej B - własnie na największej zębatce ma największe znaczenie. Najlepiej zrób zdjęcie z łańcuchem na największej zębatce i daj na forum Odkręć linkę od przerzutki i. wyciągnij z manetki. Wsadź samą linkę w pancerz (pancerze) i zobacz czy swobodnie chodzi w pancerzu w obie strony, nasmaruj linkę. Pokręć samą manetką - też bez linki, czy też jest większy opór czy nie podpięta chodzi jednakowo? Na razie na tyle.
gokart1 Napisano 10 Maja 2017 Autor Napisano 10 Maja 2017 Śruba L to była prawidłowa odpowiedź. 20 minut i wszystko chodzi super syn zadowolony tylko pogody brak Dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.