yhk Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 Cześć, potrzebuję zdemontować w rowerze korbę, w której nie ma żadnego miejsca na włożenie ściągacza. Korba (patrząc od strony suportu) wygląda jak by była normalną na kwadrat. Jedyna wolna przestrzeń jaka jest (w miejscu gdzie normalnie wkręca się ściągacz) to pozostałość po małej śrubie wkręcanej w oś. Czy jest możliwe, że całość jest na stałe zespawana? Jeśli tak to po co wkręca się te "boczne" śruby?
dziksoltys Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 Jakieś zdjęcia nazwa korby suportu? A nie mówisz o zwykłej korbie którą się kiedyś wybijało albo zwykłym ściągaczem do łożysk?
seraph Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 Nie jest możliwe, że to jest zespawane na stałe. Zdarza się rzadko taki dawny typ, gdzie korba ma zwykły gwint M8 - wystarczy wkręcić taką śrubę i ona zepchnie korbę z osi. Lub możesz ewentualnie pojeździć z poluzowanymi śrubami i korby same puszczą po chwili deptania. Tylko nie jeździj czasem bez śrub, bo można zęby stracić
yhk Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Napisano 26 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedzi Korba no-name. Raczej nie jest mocowana na klin jeśli to sugerujesz. Bardziej przemawia do mnie "dawny typ, gdzie korba ma zwykły gwint M8" - tak właśnie mi to wygląda, ale nie spotkałem się nigdzie w internecie z opisem takiego mocowania, dlatego wolałem zapytać na forum. Spróbuję jutro wkręcić dłuższą śrubę i zobaczę czy zejdzie.
yhk Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Napisano 26 Kwietnia 2017 ok, zrobiłem zdjęcia : http://imgur.com/a/GT13h , trochę słabo wyszły, ale chyba widać o co chodzi
Gość Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 Tak jak pisali koledzy, na 99% wkręca się szeroką śrubę i korba zejdzie.
eloo Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 tu sie wkręca m12. Tylko potraktuj to wcześniej wd40 lub podobnym bo czesto korba bywa zapieczona i gwint na śrubie się zrywa
sebass52 Napisano 27 Kwietnia 2017 Napisano 27 Kwietnia 2017 Dokładnie, ściągałem już taką korbę właśnie śrubą 12.tylko kup kilka rodzajów gwintów i dobierz odpowiedni,żeby pasował do tego w korbie.
yhk Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Napisano 27 Kwietnia 2017 Dzięki wszystkim za podpowiedzi Z lewej strony udało mi się wykręcić korbę śrubą maszynową M12. Od strony zębatek gwint jest mniejszy (M10 (?)) i na razie nie mam czym tego ruszyć. http://imgur.com/a/5491A
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.