Skocz do zawartości

[Max 1500] Cross

lofty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zadałem pytanie co myślicie o rowerze, a nie czy rama będzie na mnie za mała. Akurat z tym jest najmniejszy problem bo jest kilka do wyboru.

Napisano

Może uzasadnisz swoją odpowiedź albo wyślesz konkretne modele bo własnie o to mi chodziło. Też mogę wymienić kilka firm robiących rowery.

Napisano

Już sam się gubisz gdzie co i jak pisałeś ...  Przy twoich założeniach ta merida jest rozsądnym wyborem - a tak naprawdę to i nie ma w czym przebierać.

Oczywiście propozycje zangetsu od transroweru to inna bajka jest  - chyba że ci złożą na zamówienie sztywnego spartacusa na 3x9 alivio za 1350 ...Podobno jest taka opcja i to byłaby moim zdaniem atrakcyjna alternatywa dla meridy..

Napisano

Jak dla mnie to warto kupić tę Meridę dla samej ładnej i markowej ramy miejskiego ścigacza. Mając świadomość ograniczonej przydatności w lekkim terenie (gorszy komfort jazdy z powodu braku amortyzatora; w zamian zysk na wadze roweru).

Cena wyjściowa raczej budzi opór, bo wyposażenie jest zupełnie podstawowe (konkurencja wypada jednak równie słabo i drogo - np. Trek FX, Specialized Sirrus, Giant Escape...). Ale przy tak dużym upuście wystarczy środków do wymiany części, których działanie nie spełniałoby oczekiwań (hamulce?). Pozostaje dobry materiał do stopniowego doskonalenia roweru w miarę zużycia poszczególnych komponentów.

Konkurencją cenową jest rzeczywiście przede wszystkim oferta Transroweru (Kands & family), czyli nieźle wyposażone, uniwersalne crossy na, jak dla mnie, niezbyt urodziwych ramach. Ale ich popularność rośnie, trochę ich już widuję na drogach.

Można jeszcze spojrzeć na markowe modele z lat poprzednich w sklepach internetowych - w cenie ok. 1500-1600 widywałem crossy Giant Roam 3, osprzęt podobny jak u Meridy, ale jest amortyzator, natomiast hamulce v-brake zamiast tarczowych. Kwestia dostępności i doboru rozmiaru.

http://www.esportowiec.com.pl/rowery-crossowe-c-11/rower-giant-roam-3-srebrny-2014-p-3822.html

Podobnym do tej Meridy rowerem jest także Kross Seto, uroda do dyskusji, za to wyposażenie o wiele lepsze. Między sezonami można było znaleźć dobre oferty cenowe (1600-1700 zł), ale teraz to chyba już trudno...

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-80195-Kross-Seto-2016-Rower-miejski.html

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Postanowiłem jednak, że  pierwszy kupiony rower będzie tańszy. Z biegiem czasu jeśli będę wiedział, że potrzebuje czegoś lepszego, to po prostu kupie. Na razie wybrałem najtańszą możliwość. Zobaczymy co przyszłość pokaże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...