Skocz do zawartości

[Korba] 2x10 vs 3x10

nowy99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jeżdżę po małych górkach, niestety kusi mnie największa tarcza..i prędkości zjazdu są zdecydowanie zbyt duże.

Zastanawiam się nad napędem 2x10, aby trochę spowolnić swoje zjazdy.

Jeżeli dobrze rozumiem w 2 tarczowym napędzie, najmniejsza karcza jest taka jak w 3 tarczowym, większa tarcza jest pomiędzy 2 a 3 w 3 tarczowym napędzie.

Czyli przy podjazdach będę miał ten sam komfort, przy zjazdach będę jechał wolniej - dobrze to kombinuje?

Czy są jeszcze jakieś inne znaczące różnice?

Czy dla amatora jeżdżącego po górach lepiej jednak zostać przy napędzie 3x10?

Obecnie mam Shimano Deore FC-M610 42/32/24T -> rozważam Deore FC-M617 38/24T

@byh81 "A nie możesz wolniej lub przestać pedałować na zjazdach" - no właśnie nie mogę się powstrzymać przed wrzuceniem największej :/

Napisano

Nie można to się powstrzymać wypić kolejnego kieliszka gdy wypiło się już 10. Ale żeby blaty, w rowerze? Dziwne te uzależnienia teraz są. Może jakaś terapia antypedałowa?

A tak na poważnie to na blacie 38 niewiele wolniej można dokręcić jak na 42.

Napisano

Czy dla amatora jeżdżącego po górach lepiej jednak zostać przy napędzie 3x10?

Zdecydowanie, kolego jakby "postęp technologiczny Shimano" nie szedł wraz ze zwiększaniem ilości zębatek w kasecie to bym jezdził XT/XTr 2x7 lub 2x8. A takiego napędu nie było niestety, więc planuje upgrejdować swój 2x10 full XT kasetą Dura Ace 11-28T kupionej za grosze, aby mieć lepszy napęd od większości 1x oraz o podobnej wadze lub po prostu podam kasetę XT 11-32T, będzie 130 gram cięższy, a i tak lepszy od 1x. Jezdzij nawet 3x7.

Ten filmik

Jest świetny. 

Napisano

jeżdżę po małych górkach, niestety kusi mnie największa tarcza..i prędkości zjazdu są zdecydowanie zbyt duże.

Zastanawiam się nad napędem 2x10, aby trochę spowolnić swoje zjazdy.

Użyj hamulców przed zjazdem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...